Otistik çocuklarda alerjik hastalıklar ve atopinin araştırılması
Investigation of the allergic diseases and atopy in children with autism
  1. Tez No: 361386
  2. Yazar: MAHMUT ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YÜCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otistik Bozukluk, Atopi, Alerjik Hastalıklar, İmmünoglobulin E, Total Eozinofil Sayısı, İnterlökin-25, autistic disorder, atopy, allergic diseases, immunoglobulin E, total eosinophil count, Interleukin-25
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı otistik çocuklarda kümülatif Alerjik Hastalık (AH), Bronşial Astma (BA), Alerjik Rinit (AR), Atopik Dermatit (AD) ve Besin Alerjisi (BSA) sıklığını saptamak, alerjik mediyatörler ve cilt duyarlılığı ile ilişkili atopi ve alerji varlığını değerlendirmek, otizm klinik şiddeti ile AH'lar ve alerjik mediyatörlerin ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 2-15 yaş arası olan 40 otizmli olgu (hasta grubu) ve bu olgular ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş olan 40 sağlıklı çocuk (kontrol grubu) alınmıştır. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Uluslararası Çocukluk Çağı Astma ve Alerji Çalışma Grubu Anketi uygulanmış ve Cilt Prick Testi yapılmıştır. Ayrıca altı yaş ve üzeri tüm katılımcılara Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli Türkçe uyarlaması uygulanmıştır. Çalışmaya katılan olgulardan AH olduğu saptanmış olanların tanısı Çocuk Alerji Uzmanı tarafından konulmuştur. Otistik olgulara Çocuk Otizm Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. Tüm katılımcılarda serum Immünoglobulin E (IgE) , Total Eozinofil Sayısı (TES) ve İnterlökin-25 (IL-25) düzeyleri çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda otistik grupta kümülatif AH sıklığı, serum TES ve IL-25 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptanırken, BA gibi spesifik alerjik bozukluklar, serum IgE düzeyleri ve alerjen cilt duyarlılığı yönünden her iki çalışma grubu arasında fark bulunmamıştır. Otizm klinik şiddeti ile kümülatif AH, BA sıklığının, alerjik cilt duyarlılığının, serum IgE, TES ve IL-25 düzeylerinin ilişkili olduğu, serum IgE, TES ve özellikle IL-25 düzeylerinin otizm klinik skorlarıyla korelasyon gösterdiği belirlenmiştir. Serum TES ve IL-25 düzeyleri alerjik otistik olgularda alerjik olmayan otistiklere göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda; otistik çocuklarda AH sıklığının sağlıklı kontrollerden daha fazla olduğu, otizm klinik şiddeti ile AH ve BA'nın ve alerjik inflamasyon mediyatör düzeylerinin ve alerjik cilt duyarlılığının artış göstermesi ile karakterize alerjik yatkınlığın ya da atopinin ilişkili olduğu görülmüştür. Sonuçlarımız otizm ile alerji ilişkisine yönelik literatüre ek ve yeni bilgiler katmıştır. Bununla birlikte çalışmamız kısıtlı sayıda hasta örneklemi ile yapıldığı için sonuçlar genel popülasyonu temsil etmemektedir. Geniş örneklem gruplarında ya da toplum temelli yapılacak çalışmalar otizm ile alerji ilişkisi hakkında yeni bilgiler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to determine the cumulative prevalence of Allergic Disease (AD), bronchial asthma (BA), allergic rhinitis (AR), atopic dermatitis (AD) and food allergy (FA) in autistic children, to evaluate the presence of atopy and allergy associated with allergic mediators and skin sensitivity and to investigate the relationship between clinical severity of autism and allergic disease (AD) and allergic mediators. Methods: Forty autistic patients aged 2-15 (patient group) and gender and age-matched 40 healthy children (control group) were included in the study. All participants were applied to socio-demographic questionnaire, the International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) questionnaire and they underwent skin prick tests. In addition, all participants aged six and older were applied to Schedule for Affective Disorders for School Age Children and Schizophrenia Interview-Present and Lifetime Version, Turkish adaptation. Of those participating in the study, the diagnosis of AD was established by a pediatric allergist. The Childhood Autism Rating Scale (CARS) was administered to autistic patients. Serum Immunoglobulin E (IgE), total eosinophil count (TEC) and Interleukin-25 (IL-25) levels were measured in all participants. Results: In the study, while the frequency of cumulative AD, serum TEC and IL-25 levels in autistic group were significantly higher than those in control group, there was no difference between two groups with respect to specific allergic disorders such as food allergy (FA), serum IgE levels and allergen skin sensitivity. It was determined that clinical severity of autism is associated with the frequency of cumulative AD, FA and allergic skin sensitivity with serum IgE, TEC and IL-25 levels. It was also determined that serum IgE, TEC and especially IL-25 levels correlate with autism clinical scores. Serum TEC and IL-25 levels in autistic patients were found to be significantly higher than those in non-allergic autistic group. Conclusion:, In accordance with the study results, it was observed that the AD is more frequent in autistic children compared to healthy controls, clinical severity of autism is associated with AD and FA; and allergic inflammation mediator levels are associated with allergic predisposition or atopy which are characterized by allergic skin sensitivity. Our results make new contribution to the literature on the relationship between autism and allergies However, since our study involves a limited number patient sample, the results are not representative of the general population. Further studies involving large samples or community-based works will provide new information about the relationship between autism and allergies.