Otistik çocuklarda kızamık, kızamıkçık, kabakulak antikorları
Measles, mumps, rubella antibodies in autistic children
- Tez No: 193524
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Autism, Measles, Mump, Rubella
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETOT ST K ÇOCUKLARDA KIZAMIK, KIZAMIKÇIK VE KABAKULAKANT KORLARIOtizm merkezi sinir sisteminin kompleks bir hastalı ı olup nörolojik vedavranı sal gerileme ile karakterizedir. Hastalı ın temel özellikleri sosyal etkile im veileti imde bozulma ile sınırlı ve tekrarlayıcı ilgi ve aktivitelerdir. Hastalı ın etyoloji vepatogenezi henüz tam olarak aydınlatılmamı tır.Güncel olan teoriler genetik faktörler,immünolojik olaylar, viral faktörler ve aydınlatılmamı birtakım faktörleri içerir.Etyolojide rolü olabilece i öne sürülen bir faktör de MMR a ısının otizmitetikleyebilece i yönündedir.Bu çalı mada bir grup otistik çocuk (grup 1) ve sa lıklı kontrolde (grup 2)serolojik olarak kızamık, kızamıkçık, kabakulak IgM ve IgG pozitifli ini kar ıla tırdık.Çalı mamıza 41 otistik hasta (80.7±32.9 ay) ve 28 sa lıklı kontrol ( 77.3±29.1 ay)alınmı tır. Erkek/Kız oranı otistik grupta 35/6 iken sa lıklı kontrol grubunda 24/4 idi.Gruplar arasında ya ve cinsiyet açısından anlamlı bir fark yoktu. Otizm düzeyinibelirlemek amacıyla ÇODÖ (Çocukluk Otizm De erlendirme Ölçe i) kullanıldı.Spesifik kızamık, kızamıkçık, kabakulak IgM, IgG antikorları ELISA yöntemi ilesaptandı. Spesifik kızamık, kızamıkçık, kabakulak IgM antikorları tüm çocuklardanegatif idi. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak IgGpozitifli i açısından da her iki gruparasında anlamlı bir fark saptanamadı (p=0,431, p=0,908, p=0,836).Sonuç olarak bu çalı mada kızamık, kızamıkçık, kabakulak antikorları ile otizmarasında bir ili ki saptanmamı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMEASLES, MUMPS, RUBELLA ANTIBODIES IN AUTISTIC CHILDRENAutism is a complex disorder of the central nervous system, manifesting bothneurologic and behavioral impairments. The cardinal features of this disorder aredefisits in social and communicative and stereotyped and restricted range of interestsand activities. The etiology and pathogenesis of the disorder is not well known orestablished. Current theories include genetic factors, immune factors, viral factors,neural factors and yet other unidentified factors. One of the theories was immunizationsspesifically the measles-mumps-rubella vaccine (MMR) may trigger autism.In this study, it was aimed to investigate serologically measles, mump, rubellaIgM and IgG antibody positivity in a group of autistic and healty controls. 35 boys and6 girls (total41) within an age range of 31 and 135 months (mean age 80.7±32.9)diagnosed as autism (grup 1) ; 24 boys and 4 girls (total28) within an age range of 36-132 months (77.3±29.1) as healty controls (grup 2) were included in this study.Childhood Autism Rating Scale was used to assess autism severity. Spesific measles,mumps, rubella IgM and IgG antibody tests by using ELISA (Enzyme LinkedImmunosorbent Assay) were performed in all children. IgM antibody were negative inall children . In group 1, 11 (%26,8) and in group 2, 10 (%35.7) children had measlesIgG positivity. In group 1, 17 ( %41.5), in group 2, 12 ( %42.9) had rubella IgGpositivity. In group 1 , 23 (%56.1) and in group 2, 15 (%53.6) children had mumps IgGpositivity. When the groups were compared with respect to measles, mumps, rubellaIgG positivity there was not statistically significant difference between the groups (p=0.431, p= 0.908, p=0.836).In conclusion according to the the present study we found no relationshipbetween measles, mump, rubella antibodies and autism.