Vazovagal senkoplu çocuklarda tekrarlayan senkop ataklarının tahmininde tilt testi sonuçlarının değeri
The value of heart rate variability parameters duri̇ng head-up ti̇lt table test in prediction of recurrences in children vazovagal syncope
- Tez No: 361426
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ CEVİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Vazovagal senkop, tilt testi, kalp hızı değişkenliği, çocuk
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Senkop kısa süreli ve kendini sınırlayan, bilinç kaybı ile seyreden, beyin kan akımının kısa süreli bozulduğu bir durumdur. Çocuklarda en sık görülen senkop vazovagal senkoptur. Tilt testi tekrarlayan senkopu olan hastalarda faydalı bir tanı testidir. Vazovagal senkopun tekrarlama sıklığı oldukça değişkendir ve tekrarlayan senkop atakları için belirteçler net değildir. Senkop yaşı, pozitif aile öyküsü, öyküdeki geçirilmiş atak sayısının çocuk ve ergenlerde senkop yinelemesinin bağımsız öngörücüleri olduğu düşünülmektedir. Kalp hızı değişkenliği (KHD) belirli bir zaman dilimi içinde kalp hızının ortalama kalp hızı etrafındaki oynamaların derecesi olarak tanımlanabilir. Kalp hızı değişkenliği ve vazovagal senkop tekrarları arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışma İngilizce ve Türkçe literatürde bulunmamaktadır. Bu çalışmada vazovagal senkop tanısı konan ve vazovagal senkoplu çocuklarda test başlangıcında elde edilen KHD parametreleri ve tilt testi pozitif olan hastalarda senkop sırasında ortaya çıkan ritm paterni ile senkop tekrarlamaları arasında ilişki olup olmadığının araştırılması amaçlandı. Çalışmaya Haziran 2011-Temmuz 2013 tarihleri arasında Atatürk üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı'na presenkop/senkop yakınması ile başvuran ve yapılan değerlendirmelerden sonra vazovagal senkop düşünülerek tilt testi yapılan çocuk hastalar alındı.Tilt testinde hastanın yatar pozisyondan 70 dereceye alındığı andan itibaren ilk 5-10 dakikalık zaman dilimindeki kayıtlar KHD analizi için kullanıldı.Tilt testi pozitif olan hastalarda presenkop/senkop sırasında en düşük kalp hızının kaydedildiği anda gözlenen ritm karakteristikleri araştırıldı. Tilt testi sonrası izlemde tekrarlama görülen hastalarda tilt testi öncesinde görülmüş olan ortalama atak sayısı tekrarlama görülmeyen gruptan anlamlı derecede daha yüksek idi (p=0.006). Toplamda >10 atak görülmüş olan hastalarda tekrarlama sıklığı anlamlı derecede daha yüksek idi (p=0.034). Ayrıca tilt testi öncesinde görülen atak sayısı ile tilt testi sonrasında görülen tekrarlama sayısı arasında anlamlı bir pozitif korelasyon mevcuttu (Pearson korelasyon katsayısı=0.350, p=0.002). Senkop tekrarı görülen ve görülmeyen hastalar KHD açısından karşılaştırıldığında yalnızca ortalama SDNN değeri tekrarlama görülen grupta anlamlı derecede daha yüksek saptandı (p=0.032). Tilt testi pozitif olan hastalarda presenkop/senkop anındaki en düşük kalp hızı sırasındaki ritm paterni ile tekrarlama arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). Sonuçlarımız tilt testinin başlangıcında hesaplanan KHD parametrelerinin vazovagal senkop tekrarını öngörmede kuvvetli bir değerinin olmadığına işaret etmektedir. SDNN değerinin gösterdiği anlamlı fark KHD ve vazovagal senkop tekrarları arasındaki ilişkinin incelendiği daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Sencopy is short and self limited loss of consciousness and postur due to impaired brain blood flow. The most common syncopy seen in children is vasovagal syncopy. Tilt table test is a beneficial diagnostic test in patients with recurrent syncopal episodes. The recurrancy of vasovagal syncopy is variant and the indicators of recurrent syncopal episodes are not clear. In children and teenagers, the syncope age, positive familial history and total episode number are thought to be the independent predictors of recurrent syncopy. In a particular time the fluctuations of the heart rate around the mean heart rate can be define as heart rate variability (HRV). A study which investigates the association of heart rate variability and recurrent vasovagal syncopy is absent in both English and Turkish literature. In this study it was aimed to investigate the association of the heart rate variability parameters at the initiation of the tilt test and the rhythm pattern during the syncopy episode with the recurrent syncopal episodes in the children with vasovagal syncopy. Between June 2011 to July 2013 children referred with presyncopy/syncopy complaints to Atatürk University Medical Faculty, Child Health and Disease Department, Pediatric Cardiology Department and after the evaluation tilt table testing performed due to the suggested vasovagal syncopy were included in the study. In the tilt table testing after the moment gotten from the lying position to the 70 degree the recordings of the first 5 to 10 minutes were used to analyse heart rate variability (HRV). The children with positive tilt table test the rhythm characteristics which were recorded at the moment of the lowest heart rate during the presyncopal/syncopal episode were investigated. After the tilt testing the pre-test mean episode number was significantly higher in the patients with recurrence than the non-recurrent group during the follow-up (p=0.006). Among patients whose total episode number was higher than 10, recurrence frequency was significantly higher (p=0.034). And also there was a significant positive correlation between pre-test episode number and post-test recurrency number (Pearson-correlation coefficient = 0.350, p = 0.002).