Myastenia gravis'li hastalarda kalp hızı değişkenliğinin değerlendirilmesi ve kardiyak otonomik profil
Assessment of heart rate variability and cardiac autonomic profile in patients with myasthenia gravis
- Tez No: 361430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAH KIZILAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Myastenia Gravis, Baroreseptör sensitivitesi, Kalp hızı değişkenliği, Kardiyak otonomik tutuluş
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı; MG'li olgularda noninvaziv kardiyovasküler refleks testleri kullanarak kardiyak otonomik profili değerlendirmek ve kardiyak otonomik tutuluş saptanırsa bu durumun hastalarda timoma varlığı veya AChR Ab pozitifliği ile ilişkili olup olmadığını göstermekti. Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöromüsküler Hastalıklar Polikliniğinde takipli yaşları 25-69 arasında değişen 30 MG'li hasta (15 E, 15 K) dahil edildi. Yaş ve cinsiyet uyumlu 30 sağlıklı kişi de kontrol grubu olarak belirlendi. Diabetes mellitus gibi kronik sistemik hastalığı olan, daha önce tanı almış kardiyak hastalığı bulunan, sigara içen ve otonom sinir sistemini etkileyen ilaç kullanım öyküsü olan kişiler çalışmaya alınmadı. Otonom disfonksiyonu değerlendirmek için hem Tasc Force Monitör aleti (kardiyak hemodinamik ve otonomik parametreler), hem de Ewing Batarya Testi kullanıldı. Ayrıca Ewing Batarya Testine iki değişken daha eklenerek Modifiye Ewing Batarya Testi elde edildi. Yapılan testler sonucunda MG'li olguların ve kontrol grubunun hemodinamik parametreleri karşılaştırıldığında; MG'li olgularda SKB ve DKB ortalamalarının daha yüksek olduğu görüldü. Kalp hızı değişkenliğinin spektral analiz sonuçlarında ise LF ve LF/HF oranının daha yüksek, HF değerinin daha düşük olduğu ayrıca BRS değerinin de daha düşük olduğu saptandı. Bu sonuçlar MG'li olgularda sempatovagal dengenin artmış sempatik tonus yönüne doğru bozulduğunu ve parasempatik yetmezliğin daha ön planda olduğu lehine yorumlandı. Çıkan sonuçlar için alt grup analizleri yapıldığında timoma varlığı ve AChR Ab pozitifliği ile anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Orijinal ve Modifiye Ewing Batarya Skoru sonuçları incelendiğinde MG'li olguların hiçbirisinde anormal sonuç yani otonomik tutuluş izlenmedi. Modifiye Ewing Batarya Skoru sonuçlarında ise sadece 3 MG'li hastada parasempatik bozukluk saptandı. MG hastalarında noninvaziv yöntemler kullanılarak kardiyak otonomik fonksiyonu belirlemek yüksek prediktif değere sahiptir. Erken dönemde otonom disfonksiyonu belirleme ve kardiyovasküler hastalığın erken tedavisi ile morbidite ve mortalite azaltılabilir. Bu sayede otonom disfonksiyona bağlı oluşan ani ölüm ve aritmiler önlenebilir
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to assess cardiac autonomic profile of patients with MG by using noninvasive cardiovascular reflex tests and to detect that whether it associates with thymoma and AChR Ab positivity or not if cardiac autonomic involvement is detected. 30 patients (15 male, 15 female) with MG who are being followed by Akdeniz University Faculty of Medicine Neuromuscular Disorders outpatient clinic were included in the study. 30 healty people whose ages and genders are concordant were defined as control group. People who have chronic systemic diseases such as diabetes mellitus, previously diagnosed with cardiac disease, smoke or have a history of drug use that affects autonomic nervous system were excluded. Tasc Force Monitor tool (cardiac hemodynamic and autonomic parameters) and Ewing Battery Test were used to assess autonomic dysfunction. Besides, Modified Ewing Battery Test was obtained by adding two variables to the Ewing Battery Test. Hemodynamic parameters were compared between the two group and it was seen that mean values of SBP and DBP were higher in the patient grup than control group. LF and LF/HF ratios were higher but HF and BRS values were lower in the results of spectral analysis of heart rate variability. These results were interpreted as follows: sympathovagal balance is impaired in the direction of increased sympathetic tone and parasympathetic failure is more prominent in MG patients. There is no significant relationship with the presence of thymoma and AChR Ab positivity in subgroup analyzes of results. None of the patients with MG had abnormal results (autonomic involvement) of Original and Modified Ewing Battery Score. Parasympathetic disorders were detected in only 3 patients' Modified Ewing battery score results. Determining cardiac autonomic function by using noninvasive methods among patinets with MG has a high predictive value. Identifying autonomic dysfunction at an early stage and early treatment of cardiovascular diseases can reduce morbidity and mortality. In this way, autonomic dysfunction induced arrhythmias and sudden deaths can be prevented