Cerrahi tedavi uyguladığımız asetabulum kırıkları klinik ve radyolojik sonuçlarımız
Radiological and clinical results of asetabulum fractures which are treated surgically
- Tez No: 361431
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Asetabulum kırıkları, Judet-Letournel Sınıflaması, asetabular kırık komplikasyonları, asetabular kırık prognozu84, Acetabular fractures, Judet-Letournel Classification, acetabular fracture complication, acetabular fracture prognosis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Deplase asetabulum kırıklarında uygulandığımız cerrahi yaklaşımlar, bunlara bağlı gelişen erken ve geç komplikasyonlar ile klinik ve radyolojik sonuçlarımızı son yıllarda sayıları artan yayınlarla karşılaştırmak ve prognoz üstünde etkin olan parametreleri saptamayı amaçladık. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında Ocak 1994-Ocak 2014 tarihleri arasındaki 20 yıllık süreçte cerrahi tedavi uygulanan 219 pelvis ve asetabulum kırıklı hasta içerisinden deplase asetabulum kırığı tanısıyla cerrahi tedavi uygulanarak en az 2 yıllık takipleri yapılan 103 hasta çalışma kapsamında değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri ile kırık tipi, kesi tipi, travma ile operasyon arası süre, cerrahi süre, redüksiyon kalitesi ve postoperatif komplikasyon varlığının klinik ve radyolojik sonuçlarla ilişkisi istatistiksel olarak araştırıldı. 75'i erkek, 28'i kadın ve yaş ortalaması 36,3 olan 103 hastada Judet - Letournel sınıflandırmasındaki 10 farklı tipinin tamamıyla karşılaşıldı. Hastalar travmadan ortalama 8,3 gün sonra Kocher Langenbeck, İlioinguinal, İliofemoral, Modifiye Transtrokanterik ve Triradiat olmak üzere 5 farklı insizyon kullanılarak tedavi edildiler. Ortalama ameliyat süresi 3,8 saat olan hastalarda eklem içi basamaklaşma, enfeksiyon, avasküler nekroz, posttravmatik artrit, heterotopik ossifikasyon, pulmoner emboli ve nörolojik defisit olmak üzere 7 farklı komplikasyonla karşılaşılırken mortaliteye rastlanmadı. Çalışmanın sonucunda; kırık tipi, travma ile operasyon arası süre, cerrahi süre, redüksiyon kalitesi ve mekanik blok yaratan avasküler nekroz, posttravmatik artrit ve heterotopik ossifikasyon varlığının prognoz üzerine etkin parametreler olduğu, istatistiksel olarak, ortaya kondu
Özet (Çeviri)
Aim of our study is to compare the clinical and radiological results of our surgeries, early and late complications related to our surgeries within different exposure types within the patients who had been operated due to deplaced acetabular fractures. We evaluated 103 patients with deplaced acetabular fractures and who has at least 2 years follow up out of 219 patients with acetabular and pelvic fractures in between January 1994 and January 2014 at Akdeniz University Medical School Department of Orthopedics and Traumatology. Demographic data of patients and fracture type, incision type, time interval between trauma and timing of surgery, duration of operation time, the quality of fracture reduction and the postoperative complications with the clinical and radiological results have been compared, statistically. The mean age of 103 patients was 36.3, 75 male and 28 female patients had been evaluated and compared with all types of Judet- Letournel classification. Patients had been operated with 5 different incision types, which are Kocher Langenbeck, Ilioinguinal, Iliofemoral, Modified Transtrocanteric and Triradiat incisions. The time interval in between trauma and the surgery was 8.3 days. The mean operating time was 3.8 hours. We have not encountered any mortality, however, we have experienced 7 different complications as; poor reduction of the joint surface, infection, avascular necrosis, posttraumatic arthritis, heterotrophic ossification, pulmonary emboli and neurological deficit. As a result of this study; we state that the type of fracture, time interval in between trauma and the surgery, operation time and some complication which are causing mechanical blockage that the quality of reduction, the avascular necrosis posttraumatic arthritis and heterotrophic ossification. These are prepotent factors over prognosis, statistically