Asetilkolin reseptör antikoru pozitif myastenia gravis hastalarının timektomi materyallerinde TH17 hücre infiltrasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of TH17 cell infiltration in thymectomy materials of acetycholine receptor antibody-positive myasthenia gravis patients
  1. Tez No: 361467
  2. Yazar: LALA MEHDİKHANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ERDEM ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Myastenia gravis, Asetilkolin reseptör antikoru, Th17 hücreleri, IL-21R, IL-23R ve RORγ, timoma, Myasthenia gravis, Acetylcholine receptor antibody, Th17 cells, IL-21R, IL-23R and RORγ, thymoma
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Th17 hücrelerinin myastenia gravis (MG) patogenezindeki rolü ile ilişkili bilgiler sınırlıdır. Asetilkolin reseptör (AChR) antikoru pozitif MG hastalarının serumundaki Th17 hücre sayısının timusun patolojik alt tipleri ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak, MG hastalığının patogenezinde önemli rol alan timus dokusunda bu hücrelere özgül belirteçlere bakılmamıştır. Çalışmamızda, AChR antikoru pozitif ve timektomi yapılmış MG hastalarının timus bezi doku örneklerinde Th17 hücrelerine özgül IL-21R, IL-23R ve RORγ belirteçlerini araştırmayı hedefledik. Bu amaçla 2000-2010 yılları arasında kliniğimize başvurarak MG tanısı alan ve tedavi amaçlı timektomi uygulanmış hastalar retrospektif olarak incelendi. Çalışma AChR antikoru pozitif 37 MG hastası ve 24 hastadan oluşan kontrol grubu timus dokusu üzerinde gerçekleştirildi. Hasta grubunun timus doku materyalleri histopatolojik olarak 3 alt grup; timoma (n=15), folliküler hiperplazi (FH) (n=9) ve normal timus dokusu (n=13) şeklinde ele alındı. Her 3 antikor (IL-21R, IL-23R ve RORγ) ile boyanmada timomalı MG grubunun diğer 3 gruba (FH, normal timus ve kontrol) kıyasla anlamlı olarak daha az boyandığı görüldü (p0.05). Bulgularımız Th17 hücrelerinin timoma dokusunda daha az olduğuna işaret etmektedir ve daha önce serumda yapılmış çalışmalardaki Th17 hücre artışı ile çelişkili gibi görünmektedir. Bunun sebebi otoreaktif Th17 hücrelerinin timomadan ayrılarak periferik dolaşıma geçmesi olabilir. Çalışmamız timomalı MG hastalarında hastalık patogenezinin farklı olduğu fikrini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
There is limited information on the role of Th17 cells in myasthenia gravis (MG) pathogenesis. Amount of Th17 cells in sera of acetylcholine receptor (AChR) antibody positive MG patients was believed to be associated with pathological subtypes of thymus. However, specific markers for those cells in thymus tissue, which is highly relevant to MG pathogenesis, have not been previously studied. In our study, we aimed to investigate the IL-21R, IL-23R and RORγ markers that are specific for Th17 cells, in thymus tissues of thymectomized AChR antibody positive MG patients. For this purpose, MG patients who applied to our clinic between 2000-2010 and underwent therapeutic thymectomy were retrospectively evaluated. The thymus tissues of 37 AChR antibody-positive MG patients and 24 control patients were selected. Thymus tissues of the patients were classified into three subgroups: thymoma (n=15), follicular hyperplasia (FH) (n=9) and normal thymus tissue (n=13). Immunohistochemical studies using each three antibodies (IL-21R, IL-23R and RORγ) revealed significantly less amount of staining in thymoma tissues of MG patients compared to other groups (FH, normal thymus and control) (p0.05). These findings suggest that Th17 cells are relatively sparse in thymoma tissue and this contrasts with previously reported Th17 cell increase detected in sera of patients. Detachment of autoreactive Th17 cells from thymoma tissue and their transport to the peripheral circulation may account for these findings. Our study supports the idea that the pathogenic process may be different in MG patients with thymoma.