Üriner inkontinanslı hastaların ruhsal durumlarının ve cinsel fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of mental status and sexual function of the patients with urinary incontinence
  1. Tez No: 361468
  2. Yazar: NERİMAN GÜDÜCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KESER ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, cinsel disfonksiyon, depresyon, üriner inkontinans, Anxiety, sexual dysfunction, depression, urinary incontinence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ürojinekoloji Bilim Dalı'na başvuran üriner inkontinanslı hastaların ruhsal durumlarının ve cinsel fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiş olup, kesitsel (cross sectional), tanımlayıcı araştırma özelliğindedir. Araştırmanın örneklemini, Mart 2012- Kasım 2012 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ürojinekoloji Bilim Dalı'na başvuran, araştırma kriterlerine uygun 300 hasta, bilgilendirme sonrası araştırmaya katılım izini alınarak dahil edildi. Verilerin toplanmasında literatür taranarak ve uzman görüşü alınarak hazırlanan 40 soruluk bir Kişisel Bilgi Formu, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD), Ruhsal Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R) ve Pelvik Organ Prolapsusu/ Üriner İnkontinans Cinsel Fonksiyon Soru Formu (Pelvic Organ Prolapse/Uriner Incontinence Sexual Function Questionnaire (PISQ)'nin 12 soruluk kısa formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, sıklık, ortalama, pearson ve spearman korelasyon analizi, student-t testi, tek yönlü varyans analizi (anova) ve Tukey HSD testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, kadınların yaş ortalamaları 49,68 bulunmuş olup, %46,3'ü anksiyete, %37,3'ü ise depresyon açısından risk grubu içinde bulunmuştur. Kadınların %24,7'sinde stres inkontinans, %24,3'ünde urge inkontinans, %51'inde miks inkontinans olduğu saptanmıştır. PISQ toplam puan ortalaması 31,50, anksiyete ölçek puan ortalaması 9,44, depresyon puan ortalaması 6,80, SCL-90 ölçeği genel belirti düzeyi (GSI) toplam puan ortalaması 0,72 ve alt belirti boyutları arasından en yüksek puan ortalamasının somatizasyona (SOMA) ait olduğu bulunmuştur. Kadınların cinsel işlev fonksiyonlarında bozulma arttıkça, anksiyete ve depresyon görülme riskinde ve ruhsal belirti düzeylerinde artış olduğu; anksiyete ve depresyon puanları arttıkça ise, diğer tüm ruhsal belirti düzeylerinde de artış olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Study is performed in order to assess the mental state of patients with urinary incontinence and sexual function who admit to Istanbul University Istanbul Medical Faculty, Urogynecology Department. It is cross sectional and descriptive. The population of the study consists of 300 patients, who admit to the Istanbul University Istanbul Medical Faculty, Urogynecology Department between March 2012 and November 2012; appropriate for the study criteria and being allowed to participate in the study after informing. To collect the data, Personal Information Form consisting of 40 items, the Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD),Symptom Checklist (SCL-90-R), 12-itemshort-form of the Pelvic Organ Prolapse/Uriner Incontinence Sexual Function Questionnaire (PISQ) are use. To analyze of data, frequency, mean, Pearson's and Spearman's correlation analysis, Student-t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey HSD test are used. At end of study, the average age of women has been found 49.68; 46.3% of them are found in the risk group for anxiety 37.3% of them are found in the risk group for depression. It is found that 24.7 % of the women have stress incontinence, 24.3% of them have urge incontinence, and 51% of them have mixed urinary incontinence. It is found that the average total score PISQ is 31.50, the average anxiety rating scale score is 9.44, the average depression score is 6.80, the total average score of SCL-90 scale global severity index (GSI) is 0.72, the highest ratings average among sub-symptom dimensions is somatization (SOMA). It is determined that when deterioration of the sexual function of women increases, the risk of anxiety and depression and levels of psychological symptoms are increased; when anxiety and depression scores increase, all other levels of psychiatric symptoms increase.