Comparison of markowitz efficient portfolios model and Sharpe's single index diagonal model in İMKB
Markowitz'in etkin portfolyo yöntemi ve Sharpe'ın tek indisli çapraz modelinin İMKB'de karşılaştırılması
- Tez No: 36147
 - Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ EROL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Portfoîyo, Risk daıbmı, İMKB, Markowitz Modeli, Sharpe Modeli, Portfoîyo oluşturulması, güncellenmesi, devam ettirilmesi ve portfoîyo performansının ölçülmesi iv, Portfolios, diversification, IMKB, Markowitz ModeL Sharpe' s Model, Establishing, revising, maintaining of portfolios, measuring portfolios' performance. Ml
 - Yıl: 1994
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 178
Özet
öz MARKOWTTZ'iN ETKİN PORTFOLYO YÖNTEMİ VE SHARPE'IN TEK İNDİSLİ ÇAPRAZ MODELİNİN İMKB'DE KARŞILAŞTIRILMASI YAZICI, Ali Nihat Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Cengiz EROL EylüL 1994, 160 sayfa istanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) hızla büyümekte ve birçok yatırımcı, spekülatör, aracı kurum ve komisyoncular bu piyasada yatırım yapmaktadırlar. Bütün bu yatırımcılar, büyük bir olasılıkla, portfoîyo ya da hisse senedi sahibidirler. Portfoîyo seçimi için kuramsal ve kişilere has birçok yöntem mevcuttur. Bu çalışmada, bu kuramsal yöntemlerden ikisi, IMKB' de her açıdan karşılaştırılmaktadır. Portfolyolann riskleri azaltılmak istenirken getiri oranlan istenen belirli bir düzeyde tutulmaya çalışılmaktadır. Kuramsal olan bu iki model (Markowitz ve Sharpe) tüm boyutları ile sorgulanmaktadır. Portfolyolann bu yöntemlerle oluşturulması, güncellenmesi, devam ettirilmesi ve dönem sonlarında portfoîyo performanslarının ölçülmesi, bu tez çalışmasında, uygulamada IMKB 'deki de erlere göre gerçeMeştirilmektedir. IMKB 'de, dolayısıyla portfolyolann de erlerinde, etkin olabilecek Finansal etkiler sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF MARKOWITZ EFFICIENT PORTFOLIOS MODEL AND SHARPE'S SINGLE INDEX DIAGONAL MODEL INIMKB YAZICI, M Nihat Master of Business Administration Supervisor: Prof.Dr. Cengiz EROL September, 1994, 160 pages Istanbul Stock Exchange Market (MKB: Istanbul Menkul Kıymetler Borsası) is rapidly growing and many investors, speculators, brokers and dealers invest their money in this market. Probably, they hold some portfolios and individual sets. There are many portfolio selection systems that are either theoretical or heuristic. In this study two of theoretical system are compared in IMKB, in all aspects. Risks of portfolios are tried to be diversified by respecting a minimum level of expected rate of return. All of theoretical aspects of these models (Markowitz Efficient Portfolios Model, and Sharpe Single Index Diagonal Model) are investigated. Establishing, revising, maintaining of portfolios, and measuring their performances in practicable market life are realized. Financial effects on the market (indirectly on these portfolios) are investigated.