Okul çocuklarında kan alma sırasında dikkatin başka yöne çekilmesinin hissedilen ağrı düzeyine etkisi
The effect of distraction on the pain level felt by schoolage children during the venipuncture procedure
  1. Tez No: 361488
  2. Yazar: AYFER KARAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU GÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: pain, distraction, school-age children, non-pharmacological treatment, venipuncture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Araştırma okul yaş grubu çocuklarda kan alma sırasında çiçek dürbünü/kaleydeskop ile dikkatin başka yöne çekilmesinin hissedilen ağrı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Şubat 2012 – Mayıs 2012 tarihleri arasında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Kat Çocuk Kan Alma Odasına kan alma işlemi için gelen 7-12 yaş grubu çocuklar oluşturmuştur. Örnekleme vaka alma kriterlerine uygun, çalışmaya katılmayı kabul eden, 72'si kontrol ve 72'si deney grubu (çiçek dürbünü ile dikkati başka yöne çekme) olmak üzere toplam 144 çocuk alınmıştır. Çocukların ve ailelerin tanıtıcı özelliklerini belirlemek için Çocuk ve Aile Bilgi Formu ve çocukların ağrı düzeyini değerlendirmek için Yüz İfadeleri Ağrı Ölçeği – Facial Pain Scale (FPS-R) kullanılmıştır. Deney grubundaki çocuklara çiçek dürbünü verilerek kan alma işlemi süresince bakmaları ve gördüklerini anlatmaları istenmiştir. Her iki gruptaki çocukların işlem öncesi ve sonrası kalp atım hızı, oksijen satürasyonları ölçülmüş ve çocukların deneyimledikleri ağrıyı FPS-R üzerinde işaretlemesi istenmiştir. Kan alma işlemi sırasında kontrol grubundaki çocukların (FPS-R=3,27+2,87) deney grubundaki çocuklara (FPS-R=1,80+1,84) göre daha fazla ağrı hissettiği ve aralarındaki farkın ileri derecede anlamlı olduğu (p=0,001) saptanmıştır. Sonuç olarak kan alma işlemi sırasında çocukların hissettikleri ağrıyı azaltmada çiçek dürbünü ile dikkatin başka yöne çekilmesinin etkili olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Ağrı, dikkati başka yöne çekme, okul çocuğu, nonfarmakolojik tedavi, kan alma
Özet (Çeviri)
The study was planned experimentally to determine the effect of distraction on pain in children during the venipuncture procedure. The study consists of the children (aged between 7 and 12) who come to the Blood Test Room at the second floor in Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital between February and May, 2012 for the purpose of venipuncture prosedure. Totally 144 children, who are convenient for the study group and control group join to the study, were taken to be observed by being divided into two groups, one of which is for control group and consists of 72 children, the other is for study group (looking through kaleidescope) and consists of 72 children as well. Child and Family Information Form is used in order to determine the characteristic of both families and children, and Facial Pain Scale (FPS-R) is used for evaluating the pain level of children. Given a kaleidescope, the study group was asked to look at it and describe what they have seen during the drawing of blood samples operation. Both groups' Hearth Rate and Oxygen Saturation were measured before and after the operation and then children were asked to mark on FPS-R in accordance with their pain. During venipuncture, and it was observed that the pain level of the control group (FPS-R=3,27+2,87) is more than the study group (FPS-R=1,80+1,84) and the difference between the pain levels is (p=0,001) highly significiant. Consequently, it was understood that distraction with kaleidescope is effective in reducing the pain that children feel during the venipuncture prosedure.