Total parenteral beslenen hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Assessment of quality of life of patients fed with total parenteral nutrition
- Tez No: 361487
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Total parenteral beslenme, Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi, Hemşirelik, Total parenteral nutrition, Health-related quality of life, Nursing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Cevheroğlu, S. (2014). Total Parenteral Beslenen Hastaların Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Bu çalışma, total parenteral beslenme (TPB) uygulanan hasta bireylerde yaşam kalitesini ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla planlanan tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Nisan 2009- Nisan 2010 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin genel cerrahi servislerinde yatarak tedavi alan ve TPB uygulanan hasta bireyler, örneklemini ise araştırma kriterlerini karşılayan ve araştırmanın amacı açıklanarak bilgilendirildikten sonra izin alınan toplam 80 hasta birey oluşturdu. Verilerin toplanmasında, yapılandırılmış soru formu ve SF-36 Sağlıkla İlişkili Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizi SPSS 15,0 paket programı ile bilgisayar ortamında tanımlayıcı istatistikler, parametrik testler ve korelasyon analizi kullanılarak yapıldı. TPB uygulanan hastaların % 51,25'ini kadınların oluşturduğu, hasta bireylerin yaş ortalaması nın 49,91±13,09 yıl, TPB tedavi süresi ortalaması 27,96± 3,14 gün olduğu saptandı. Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi puan ortalamaları tüm alt boyutlarda düşüktü. 'Sosyal Fonksiyon' alt boyutu ile yaş arasında zayıf düzeyde negatif yönde bir ilişki olduğu (r= -0,279) ve bu yaşam alanının çocuk durumundan etkilendiği (p=0,028) belirlendi. Komplikasyon varlığına (p=0,046), ve hiperglisemi deneyimleme durumuna (p=0,041) göre 'Fiziksel Fonksiyon' alt boyut puan ortalamasının; ek hastalık durumuna göre 'Emosyonel Rol Kısıtlılığı'(p=0,041) alt boyut puan ortalamasının istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptandı. Sonuç olarak, TPB uygulanan hasta bireylerin yaşam kalitesinin kötü olduğu, yaş ve çocuk varlığı gibi sosyo-demografik özelliklerin, komplikasyon gelişimi ve özellikle hiperglisemi deneyimlemenin yanı sıra ek hastalık varlığının yaşam kalitesini olumsuz etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Cevheroğlu, S. (2014). Assessment of Quality of Life of Patients fed with Total Parenteral Nutrition. Istanbul University Institute of Health Sciences, the Department of Nursing Education, Master's Thesis, Istanbul. This study is a descriptive and correlational research which is planned to assess the quality of life and the factors affecting quality of life in individuals fed with total parenteral nutrition (TPN). The universe of study is created by TPN fed patient who were hospitalized in general surgery unit in university hospital between April 2009 - April 2010. Research sample is created by totally 80 individuals who meets the criteria of research and whose informed consent was taken after purpose of the research was explained. Structured questionnaire and The Mos 36 Item Short From Health Survey- SF-36was used for collecting the data. Data analysis was done with SPSS 15.0 package program by descriptive statistics, parametric tests and correlation analysis. 51.25% of patients was female and mean age was 49.91 ± 13.09 years, average duration of TPN treatment was 27.96 ± 3.14 days. Health-related quality of life mean scores were significantly lower in all the sub-dimensions. There was a weak level of negative correlation between 'The Social Function' sub-dimension and age (r = -0.279), and these habitats was impacted by the status of the child (p = 0.028) were determined. 'Physical Function' sub-dimension mean scores showed statistically significant differences according to complications presence (p= 0.046), and hyperglycemia experiencing status (p= 0.041) and 'emotional role limitations' (p= 0.041) sub-dimension average score showed statistically significant differences according to additional disease states. As a result, TPN fed patients have bad quality of life and factors as age, and having children, socio-demographic characteristics, having complication and particularly experience of hyperglycemia and presence of concomitant disease adversely affected quality of life.