Miyokard infarktüsü sonrası kadınlarda cinsel yaşam
Sexual activity of women following myocardial i̇nfarction
- Tez No: 361491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBEYAZ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Obstetrics and Gynecology, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, kadında cinsellik, miyokard infarktüsü, cinsel disfonksiyon, FSFI, Sexuality, sexuality in women, myocardial infarction, sexual dysfunction, FSFI
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tanımlayıcı-kesitsel prospektif tipte gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada amaç; akut miyokard infarktüsü (MI) tanısı ile gelen kadın hastaların cinsel fonksiyonlarını değerlendirmektir. Çalışmanın evrenini, Kocaeli Üniversitesi, Araştırma ve Uygulama Hastanesine Eylül 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında akut MI ile başvuran 78 kadın hastadan oluşdu. Akut MI tanısıyla başvuran 78 hastadan çalışma kriterlerine uyan cinsel yaşamı aktif 30 hasta çalışmaya alındı. Hastalara kişisel bilgiler formu ve Female Sexual Function Index (FSFI) uygulandı. Veriler hastanede, 1.ay ve 3.ay görüşmesi olarak 3 aşamada toplandı. Hastanedeki ilk görüşmede hastalara kişisel bilgiler formu ve FSFI uygulanarak yapıldı. 1. ay ve 3.ay görüşmeleri; rutin poliklinik kontrolleri sırasında sadece FSFI uygulandı. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, Mann Withney U, Kruskal Wallis, Wilcoxon ve Spearmann korelasyon analizi gibi non-parametrik testler kullanıldı. Cinsel yaşamı aktif olan hastaların; çoğu ilkokul mezunu (43,3), %96,7'si ev hanımı, %56,7'sinin gelir durumu orta, %93,3 menopozdadır. Hastaların yaş ortalaması 62,83±9,33 yıl; doğum sayısı ortalaması 4,63±2,70; Beden Kitle İndeksi (BKİ) ortalaması 28,83±4,96 bulundu. Miyokard infarktüsünün cinsel yaşama etkisi incelendiğinde; ilk görüşmedeki istek, uyarılma, ıslanma, orgazm puanları düşük, memnuniyet, ağrı ve FSFI puanları ortadır. 1. ay görüşmesinde ilk görüşmeye göre puanlar daha düşük bulunmuştur. 3. ay görüşmesinde puanlar ilk görüşmedekine benzerdi. Sosyo-demografik özelliklerin ve kardiyak risk faktörlerin cinsellik üzerindeki etkisi incelendiğinde, yaşın cinselliği etkileyen önemli bir değişken olduğu bulundu. Sonuç olarak; Miyokard infarktüsün, kadınların cinsel yaşamını ilk ay olumsuz etkilediği ve 3.ay tekrar normal cinsel yaşamlarına geri döndükleri bulundu. Yaşın cinselliği etkileyen önemli bir faktor olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional descriptive study was conducted prospectively with the aim of evaluating sexual function in women who were diagnosed with acute myocardial infarction. The population of this study consisted of 78 women who presented with acute myocardial infarction to the Kocaeli University Research and Application Hospital between September 2011 and April 2012. Out of the 78 women diagnosed with acute MI, 30 met the study inclusion criteria of being sexually active. A personal information questionnaire and Female Sexual Function Index (FSFI) were administered to the subjects. Data were collected at the hospital in three stages, including the follow-up interviews on the first and third months following admission to hospital. The personal information form and the FSFI were administered during the first interview. Only the FSFI was administered for the first and third month follow-up study which took place during routine policlinic controls. Data were analyzed via descriptive analyses and non-parametric tests such as the Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Wilcoxon tests and Spearman?s rank correlation test. The majority of the subjects who were sexually active had completed primary education (43.3); 96.7% were house-wives, 56.7% had average income and 93.3% were postmenopausal. Mean age was 62.83+9.33 years and the average number of births was 4.63+2.70. Mean Body Mass Index (BMI) was found to be 28.83+4.96. Results of the first interview for the initial assessment of the effects of myocardial infarction on sexual function showed low scores for desire, arousal, vaginal lubrication and orgasm and average scores for satisfaction, pain and FSFI. The one-month follow-up interview yielded lower scores than in the initial interview. The third interview resulted in scores similar to those observed in the first interview. In assessing the effects of socio-demographic and cardiac risk variables on sexuality, age was found to be an important variable. In conclusion; it was found that myocardial infarction had a negative impact on women?s sexual function during the initial month, women returned back normal sexual function by third month and that age was an important factor affecting sexuality.