Klinik örneklerden izole edilen streptococcus pneumonıae suşlarında serotip tayini ve çeşitli antibiyotiklere direnç
Serotype distribution and antibiotic susceptibilities of clinical streptococcus pneumoniae strains
- Tez No: 361495
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVRİYE GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Streptococcus pneumoniae, serotyping, antibiotic resistance, E-test
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Streptococcus pneumoniae, özellikle gelişmekte olan ülkelerde 2 yaş altı çocuklarda ve yaşlı kişilerde morbidite ve mortalitenin önemli nedenleri arasındadır. Özellikle 60 yaş üstü erişkin grubunda sıklıkla ölüm nedenlerinden biri olan toplum kaynaklı pnömonilerde en çok karşılaşılan etkenlerden biridir. Enfeksiyonlarda en sık rastlanan 23 serotip, polisakkarit pnömokok aşısında bulunmaktadır. Ancak bu aşı 2 yaş altı çocuklarda etkili değildir. Ayrıca 2 yaş altı çocuklarda uygulanabilen 7 serotip içeren konjuge aşılar da geliştirilmiştir ve ülkemizde 2005 yılından beri kullanılmaktadır. S. pneumoniae tedavisinde ilk seçenek penisilindir ancak son yıllarda belirgin bir şekilde direnç artışı gözlenmektedir. Çalışmamızda penisilin antibiyotik direnci E-test yöntemi ile % 5 koyun kanı katkılı Mueller-Hinton agar kullanılarak yapılmıştır. Eritromisin, klindamisin, vankomisin, kloramfenikol, tetrasiklin, ofloksasin, levofloksasin, trimetoprim/sulfoametaksazol, rifampisin ve linezolid dirençleri ise disk difüzyon yöntemi ile saptanmıştır. Serotiplendirme 7-10-13-valent Pneumotest-Latex (Statens Serum Institude, Denmark) kit ile yapılmıştır. Ülkemizde ve dünyada yapılan çeşitli çalışmalarda aşıların içindeki serotipler ile ülkemizde ve dünyada belirlenen serotipler ve direnç profilleri izlenmiştir. Çalışmamızda, 80 pnömokok suşunun 39'u (% 48,75) oral penisilin'e orta düzey dirençli, 5'i (% 6,25) yüksek düzey dirençli olarak bulunmuştur. Parental penisiline direnç saptanamamıştır. Eritromisin, klindamisin, vankomisin, kloramfenikol, tetrasiklin, ofloksasini levofloksasin, sulfametaksazol/trimetoprim, rifampisin ve linezolid direnç değerleri sırasıyla (% 31,25), (% 21,25), (% 0), (% 5), (% 28,75), (% 15), (% 2,5), (% 45), (% 0) ve (% 0) olarak bulunmuştur. En sık karşılaşılan S.pneumoniae serotipleri 19, 6 ve 23 olarak saptanmıştır. Serogrup 19 makrolid direncinde en yükses değerlere sahip olarak bulunmuştur. Sonuç olarak elde ettiğimiz veriler dirençli pnömokok kökenlerinin global bir problem olduğunu göstermiştir ve çoğul stratejiler ile önüne geçilmeye çalışılması gerekmektedir. Çalışmamızda, hastanemizde izole edilen suşların antibiyotik direnç oranları ile serogrup/serotiplerini saptayıp bunları aşı serotipleri ile uyumluluk derecesini belirlemek ve geçmiş çalışmalarla karşılaştırmak amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Streptococcus pneumoniae, pnömokok, serotiplendirme, antibiyotik direnci, e-test
Özet (Çeviri)
Streptococcus pneumoniae is one of the important pathogens causing mortality and morbidity in children under-2-year-old and old people especially in developing countries. It is the most common agent causing community-acquired pneumonia which is a common cause of death especially for the group over 60-year-old adults. The most encountered 23 serotypes in infections are present in polysaccharide pneumoccocal vaccine. However, this vaccine is not effective for children under 2 years old. Furthermore, conjugated vaccine including 7 serotypes for under 2-year-old children has been developed and has been used in our country since 2005. Penicillin is the first choice for S. pneumoniae treatment, but in recent years, a significant increase of resistance has been seen. In our study Antibiotic susceptibility testing to penicilin were performed on Mueller-Hinton agar supplemented with 5% sheep blood by the E-test method and erythromycin, clindamycin, vancomycin, chloramphenicol, tetracycline, ofloxacine, levofloxacin, trimethoprim/sulphomethoxazole, rifampin and linezolid susceptibilities are performed with disc diffusion method, 7-10-13-valent Pneumotest-Latex (Statens Serum Institude, Denmark) kit was used for serotyping. In our study a total of 39/80 isolates (48.75%) were intermediate and 5/80 (6.25%) were resistant to penicillin according to CLSI guidelines for oral penicilin. Penicillin resistance was not found for parenteral penicillin. Resistance rates of erythromycin, clindamycin, vancomycin, chloramphenicol, tetracycline, ofloxacine, levofloxacin, sulphamethoxazole/trimethoprim, rifampin and linezolid were as 31.25%, 21.25%, 0%, 5%, 28.75%, 15%, 2.5%, 45%, 0% and 0% respectively. The most common S. pneumoniae serotypes were determined as serotypes 19, 6 and 23. Serotyping showed seroytpe 19 to be the leading serotype among the macrolide-resistant isolates and 68.75% of our isolates were found to be among the 7-10-13 valent vaccine serotypes. In conclusion, results of our study showed that antibiotic-resistant S. pneumoniae is a global problem that must be addressed through multiple strategies. In our study, detecting resistance rates, and serogroup/serotype of strains isolated from our hospital and determining their compatibility with vaccine serotypes and comparing with past studies is aimed.