Hipertiroidli ratların idrar kesesi kontraksiyonları üzerine eritromisinin etkinliğinin araştırılması
The investigation of erythromycin activity on isolated urinary bladder contractions of hyperthyroid rats
- Tez No: 361575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Eritromisin, hipertiroid, idrar kesesi, kontraksiyon, inhibisyon, rat, Erythromycin, hyperthyroid, urinary bladder, contraction, inhibition, rat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, eritromisinin hipertiroidli rat idrar kesesi kontraktil cevapları üzerindeki olası inhibe edici etkisinin ortaya konması amaçlandı. Deneyde 250-350 g ağırlığında yetişkin erkek Wistar albino rat kullanıldı. Ratlar 2 gruba ayrıldı (her grupta 10'ar olmak üzere), birinci gruba standart rat yemi ve su (euthyroid), ikinci gruba ise 10 gün boyunca derialtı yolla 50 µg/100g L tiroksin verildi (hipertiroid). Rat idrar keseleri izole organ banyosuna asıldı. Eritromisin (10-3, 5x10-4 ve 10-8 M) varlığı ve yokluğunda, karbakol (10-3-10-8 M) ve potasyumun (10-2 – 6×10-2 M, KCl) kontraktil cevapları Emax, pD2 ve shiftEC50 olarak belirlendi. Ayrıca eritromisin varlığında ve yokluğunda, atropin (10-8 M), verapamil (10-8 M) ve kalsiyumsuz Krebs Henseleit çözeltisinde karbakol (10-3-10-8 M) kontraktil cevapları belirlendi. Eritromisin uygulaması, karbakol ve KCl ile uyarılmış kontraksiyonları önemli derecede azalttı. Buna karşın atropine direnç gösteren karbakol ile uyarılmış kontraksiyonları engellemedi. Kalsiyumsuz Krebs Henseleit çözeltisinde ve 10-8 M verapamil varlığında karbakolün kontraktil cevapları azaldı. Ayrıca eritromisin verapamil (10-8 M) ile birlikte uygulandığında karbakolun kontraktil cevaplarını engelledi. Çalışma sonunda eritromisinin hipertiroidli rat idrar kesesi kontraksiyonlarını engellediği, bu etkisini de kalsiyumun taşınımında değişikliğe yol açarak ve kalsiyumun hücre içine girişini kısıtlayarak gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to clarify the effect of erythromycin on hypertyhroid rat urinary bladder contractile response to characterize its possible potential inhibitor agent. Adult male Wistar albino rats weighing 250-350 g were used in all experiments. Rats were divided into two groups (n = 10 in each group), the first group was given standard rat diet and drinking water (euthyroid), the second group was administered L-thyroxine subcutaneously at a daily dose of 50 µg/100g body weight for 10 days (hyperthyroid). Rat urinary bladders were suspended in a perfusion organ bath.The contractile response as Emax, pD2 and shiftEC50 levels of carbachol (10-3-10-8 M) and potassium (10-2 – 6×10-2 M, KCl) were determined in the absence and presence of erythromycin (10-3, 5x10-4 ve 10-8 M). The contractile responses to carbachol (10-3-10-8 M) in the presence of atropine (10-8 M), verapamil (10-8 M) or in calcium-free Krebs Henseleit solution were also determined in the absence and presence of erythromycin. Treatment of erythromycin significantly reduced the response to carbachol and KCl-evoked contraction. The atropine-resistant component of carbachol evoked contractions were not inhibited in the presence of erythromycin. The contractile response to carbachol was reduced in calcium-free Krebs Henseleit solution and 10-8 M verapamil. Also, erythromycin was added to verapamil 10-8 M, the contractile response to carbachol was inhibited. In conclusion, erythromycin inhibited urinary bladder contractions of hypertyhroid rats by means of the inhibition of calcium influx and the modulation of calcium movement.