Otuz beş yaş ve üzeri bireylerde hipertansiyonun fiziksel aktivite ve psikososyal durum üzerine etkileri
The effects of hypertension on physical activity and psychosocial state in individuals 35 years of age and more
- Tez No: 361583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REHA DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, hipertansiyon, otuz beş yaş ve üzeri, psikososyal durum, vücut kitle indeksi, Physical activity, hypertension, 35 years of age and more, psychosocial state, body mass index
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Hipertansiyon iyi kontrol edilmediği taktirde vücuttaki birçok organ ve sistemi olumsuz yönde etkileyen kompleks bir hastalıktır. Ayrıca oluşturduğu hedef organ hasarı ile dünyada önde gelen ölüm nedenleri içinde bir numaralı risk faktörüdür. Bartın ilinde gerçekleştirilen bu çalışmada; otuz beş yaş ve üzeri hipertansiyon tanısı almış bireylerde, hipertansiyonun fiziksel aktivite düzeyi ve psikososyal durum üzerine olan etkilerinin araştırılması, hipertansiyonda etkili olan faktörleri ve ortaya çıkan sorunları ele almak amaçlanmıştır. Çalışmaya 223 hipertansiyon hastası katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Yaşam Kalitesi Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ve araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik anket formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Ki kare testi, T- testi, ANOVA testi kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 60,3±11,4 olup, %50,5'i kadındı. Ayrıca obez olan kişi sayısı oldukça yüksekti (%49,5). Yaşam Kalitesi Ölçek Puan Ortalaması 64,7±15.4 olarak bulunmuş olup, fiziksel aktivitelerde bulunanlarda Yaşam Kalitesi tüm alt ölçek puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Kısa Semptom Envanteri ölçek genel puanı 0,1±0,1 olarak bulunmuş olup ruhsal belirti sıklığının düşük olduğu tespit edilmiştir. Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeğiyle yapılan değerlendirmede %50,5'inin depresyon eğilimi olduğu, %25,5'inin anksiyete eğilimi olduğu saptanmıştır. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi puanı 2773,5±5333,6 olarak bulunmuş olup fiziksel aktivite düzeylerinin orta derecede olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak fiziksel aktivite düzeyleri ve yaşam kalitesi skorları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Fiziksel aktivitelerde bulunmanın yaşam kalitesi artışına katkı sağladığı düşünülerek hipertansiyon hastalarına fiziksel aktivitelerde bulunmaları gerektiği önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
Hypertension is a complex disease that affects many organs and body systems negatively unless it is not controlled effectively. Besides, it is the number one risk factor among the world's leading causes of death with its target organ damage. In this study conducted in Bartın, it was aimed to investigate the effects of hypertension on physical activity level and psychosocial state in individuals 35 years of age and more diagnosed with hypertension, and deal with the factors influencing hypertension and the arising problems. 223 hypertensive patients participated in the study. Life Quality Scale, Brief Symptom Inventory, Hospital Anxiety and Depression Scale, International Physical Activity Questionnaire and socio-demographic questionnaire prepared by the researcher were utilized as data collection tools. Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Chi-square test, T- test, ANOVA test were used for analyzing the data. Mean age of the participants is 60,3±11,4 and %50,5 of them were female. Furthermore, the number of obese people was quite high (%49,5). The mean score of Life Quality Scale was found as 64,7±15.4 and it was found out that the averages of all Life Quality Scale subcores were higher with those joining in physical activities. Brief Symptom Inventory general score was found as 0,1±0,1 and it was determined that psychiatric symptom frequency was low. It was detected in the evaluation conducted with Hospital Anxiety and Depression Scale that %50,5 had depression tendency and %25,5 had anxiety tendency. The score of International Physical Activity Questionnaire was found as 2773,5±5333,6 and it was dentified that physical activity levels are moderate. As a result, it was found out that there was a meaningful relationship between physical activity levels and life quality scores. Hypertensive patients should be recommended to join in physical activities as considering physical activities contribute to the increase in life quality.