Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuk ve ergenlerin sağlıklı kardeşlerinin zihin kuramı, aile işlevselliği, psikososyal ve fiziksel morfolojik özellikler açısından değerlendirilmesi
Assesment of theory of mind, family functioning, psychosocial and physical morphological features of typically developing siblings of children and adolescents who diagnosed with autism spectrum disorder
- Tez No: 361598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BURAK BAYKARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu tanılı çocukların sağlıklı kardeşi, zihin kuramı, Autism Spectrum Disorder, typically developing siblings of autism, theory of mind
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, DSM IV Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı çocukların sağlıklı gelişim gösteren kardeşlerinin zihin kuramı, aile işlevselliği, sosyal iletişim, yaşam kaliteleri ve fiziksel morfolojik özelliklerini, yaş ve cinsiyet gibi sosyodemografik özellikler açısından birebir eşleştirilmiş sağlıklı gelişim gösteren çocuklar ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalşımaya Eylül 2013-Mart 2014 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde takip edilen DSM IV'e göre Otistik Bozukluk, Asperger Bozukluğu ve Yaygın Gelişimsel Bozukluk-Başka Türlü Adlandırılamayan tanılı 41 hastanın sağlıklı gelişim gösteren 41 kardeşi ve ailesinde herhangi bir psikiyatrik bozukluk öyküsü olmayan ve sağlıklı gelişim gösteren 43 kontrol alındı. Çalışmaya katılan çocuk ve ergenler ile tanısal bir psikiyatrik görüşme yapılmıştır (Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli- ÇDŞG-ŞY). Olgu ve kontrol grubuna Sosyodemografik Veri Formu, Güçler Güçlükler Anketi, Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği, Zihin Kuramı Testleri, Duygu Tanıma Ölçekleri uygulanmıştır. Olgu ve kontrol grubu ebeveynlerine Sosyal İletişim Ölçeği, Çocukluk Otizm Değerlendirme Ölçeği, Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği ebeveyn formu, Güçler Güçlükler Anketi ebeveyn formu uygulanmıştır. Ayrıca olgu ve kontrol grubunun her iki elinin ikinci (2D) ve dördüncü (4D) parmak uzunlukları ölçülmüş ve saç kıvrım özellikleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Olgu grubunun Sosyal İletişim Ölçeği puanları anlamlı olarak daha yüksekti. Olgu grubunun Yaşam Kalitesi Ölçeği fiziksel sağlık toplam puanı, duygusal işlevsellik puanı, ölçek toplam puanı ve psikososyal sağlık toplam puanı, Zihin Kuramı Testi toplam puan, Duygu Tanıma Ölçekleri toplam puanları, her iki el 2D:4D oranı anlamlı olarak daha düşüktü. Olgu grubundaki erkeklerin saç kıvrımları kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla sayıda saat yönünün tersindeydi. Sonuç: DSM IV Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı çocukların sağlıklı kardeşleri uluslar arası tanı ölçütlerine göre herhangi bir psikiyatrik bozukluk kriterlerini karşılamasalar bile bu çocukların sosyal alanda zorluk yaşadıkları, empati becerilerinin kısıtlı olduğu ve başkalarının düşüncelerini anlamada zorlandıkları ve farklı minör fiziksel özellik sergiledikleri gözlenmiştir. Kardeşlerin psikososyal işlevselliklerini anlamak, bu çocuklar için ilerde bireyselleştirilmiş tedavi programları geliştirme açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of this study was to compare to typically developing siblings of children, who diagnosed DSM IV Autism Spectrum Disorder, in terms of theory of mind, family functioning, social communication, quality of life and physical features with typically developing children matched by sociodemographic features such as age and sex. Method: 41 typically developing siblings of 41 cases who diagnosed Autistic Disorder, Asperger Disorder and Pervasive Developmental Disorder-not otherwise specified and referred to Child and Adolescents Psychiatry Clinic in Dokuz Eylul University Hospital between September 2013- March 2014 and 43 controls of typically developing controls, who has no history of any psychiatic disorder in their family, were included. Psychiatric diagnostic interview (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children Lifetime Version- K-SADS-PL) were applied to all children and adolescents who admitted to the study. Sociodemographic Data Form, Strengths and Difficulties Questionnaire, Pediatric Quality of Life Questionnaire, Theory of Mind Tests, Emotion Recognition Tests were applied to case and control groups. Social Communication Questionnaire, Childhood Autism Rating Scale, Pediatric Quality of Life Questionnaire-parent form, Mc Master Family Assessment Device, Strengths and Difficulties Questionnaire- parent form were applied to parent of case and control groups. In addition, the length of second (2D) and fourth (4D) digit of both hands were measured and the features of hair whorls evaluated in case and control groups. Results: The scores of Social Communication Questionnaire were significantly higher in case group. The physical health scores, emotional functioning scores, psychosocial health scores and total scores of Pediatric Quality of Life Questionnaire, total scores of Theory of Mind Test, total scores of Emotion Recognition Test and 2D:4D ratio of both hands were significantly lower in case group. The hair whorls of males in case group were significantly more counterclockwise rotated. Conclusion: Typically developing siblings of children who diagnosed with DSM IV Autism Spectrum Disorder had some difficulties in their social life and understanding others thoughts and had limitted empathy skills and exhibit different minor physical features, eventhough they have no psychiatric diagnosis. It is important to understand the psychosocial functioning of siblings for improving individualized treatment programmes.