Bir dizine yüksek tibial osteotomi sonrası total diz artroplastisi, diğer dizine primer total diz artroplastisi uygulanan hastaların sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of outcomes between both knees of patients who had undergone total knee arthroplasty (TKA) following a high tibial osteotomy (HTO) for one knee, and primary tka for the other knee
  1. Tez No: 361600
  2. Yazar: SALİH İREY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASFİ AKINCI KARATOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoarthritis of the knee, medial compartment osteoarthritis, high tibial osteotomy, total knee arthroplasty, knee flexion, Hospital for Special Surgery knee score, satisfaction, cost
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bir dizine yüksek tibial osteotomi sonrasında total diz artroplastisi, diğer dizine primer total diz artroplastisi uygulanan hastaların her iki dizi arasındaki fonksiyon, memnuniyet ve maliyet sonuçlarının karşılaştırılması Gereç-Yöntem: 2004-2012 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde aynı cerrah tarafından gonartroz nedeniyle total diz artroplastisi uygulanan 3244 hastanın diz grafileri incelendi. Bu hastalar arasından, bir dizine yüksek tibial osteotomi sonrasında total diz artroplastisi, hiç ameliyat olmamış karşı dizine primer total diz artroplastisi uygulanmış 19 hasta belirlenerek çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosyalarında kayıtlı bulunan ve aynı fizyoterapist tarafından ölçülen ameliyat öncesi/sonrası diz hareket açıklıkları ve Hospital for Special Surgery (HSS) diz skorları değerlendirildi. Ayrıca hastalara tek sorudan oluşan ve her iki dizi ayrı ayrı değerlediren bir memnuniyet anketi uygulandı. Yine her iki diz için kullanılan protezlerin ücretleri ayrı ayrı hesaplanarak maliyet analizi yapıldı. İstatistiksel analiz student t testi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 19 hastanın 18'i kadın, 1'i erkekti. Hastaların yaş ortalaması 68,89 (58-86)'du. Ameliyat öncesi diz fleksiyon derecesi ölçümleri YTO sonrası TDA uygulanan grupta, primer TDA uygulanan gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu (p= 0,01). Ameliyat sonrası diz fleksiyon derecesi ölçümleri karşılaştırıldığında ise her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p= 0,21). Ameliyat öncesi HSS skoru ölçümleri primer TDA uygulanan grupta, YTO sonrası TDA uygulanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p=0,045). Primer TDA uygulanan grupta ameliyat sonrası HSS skoru da daha yüksek saptanmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p= 0,175). Hastaların ameliyat sonrası memnuniyet anketi sonucuna göre oluşan memnuniyet puanı primer TDA uygulanan grupta, YTO sonrası TDA uygulanan grupla kıyaslandığında yüksek saptandı (p=0,017). Uygulanan protezlere göre çıkarılan maliyet değerleri değerlendirildiğinde primer TDA uygulanan grupta, diğer gruba göre daha az maliyet saptansa da aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,902). Sonuçlar: YTO'nin, sonrasında uygulanan artroplastiyi olumsuz etkileyip etkilemediği hala tartışmalıdır. YTO'li dizlerin ameliyat olmayan dizlere göre protez öncesinde hem fleksiyon açıklığının hem de HSS skorunun istatistiksel olarak düşük olduğunu gördük. Fakat olumsuzlukların uygun bir şekilde uygulanan artroplastiden sonra düzeltilebildiğini ve diğer dizle hemen hemen aynı fleksiyon açıklığına ve fonksiyona ulaştığını saptadık. Postop fonksiyon ve hareket açıklığı arasında belirgin fark olmasa da hastaların primer TDA operasyonundan, diğer dize oranla daha memnun olduklarını gördük. Ayrıca her iki diz için maliyet oranları değerlendirildiğinde YTO sonrası uygulanan protez ve diğer implantların, primer olarak uygulanan protez ve implantlara göre bir miktar daha pahalı olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulamadık. Literatürde YTO sonrası TDA uygulanan hastalar değerlendirilirken kontrol grubu olarak primer TDA uygulanan başka hastalar kullanılmıştır. Bildiğimiz kadarıyla aynı hastada bu iki operasyonu karşılaştıran herhangi bir çalışma yoktur. Bununla birlikte bu karşılaştırmada daha kapsamlı sonuçlar elde edebilmek için daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu sayede daha homojen ve objektif veriler elde edilebilecektir. Anahtar Sözükler:Diz osteoartriti, medial kompartman osteoartriti, yüksek tibial osteotomi, total diz artroplastisi, diz fleksiyon açıklığı, Hospital for Special Surgery diz skoru, memnuniyet, maliyet
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to evaluate and compare the satisfaction, cost and functional results between both knees of patients who had undergone total knee arthroplasty (TKA) following a high tibial osteotomy (HTO) for one knee, and primary TKA for the other. Materials and Methods: Knee radiographs of 3244 patients who was treated with total knee arthroplasty due to knee osteoarthritis by the same surgeon in Dokuz Eylul University Faculty of Medicine in the Department of Orthopaedics and Traumatology Hospital between 2004-2012 were analyzed. Among these patients, 19 patients who had undergone total knee arthroplasty following an HTO for one knee, and primary TKA for the other were included in the study. Pre and post-operative knee range of motions and Hospital for Special Surgery (HSS) knee scores, recorded in patient files were evaluated. Also the patients was administered a satisfaction survey consisting of a single question which evaluated both knees separately. Cost analysis was performed by calculating the prices of knee prostheses for both knees individually. Statistical analysis was performed using Student's t test. Results: 18 of the 19 patients included in the study were females and only one was male. The average age of the patients was 68,89 (58-86). Preoperative knee flexion measurements of the patients treated with TKA after HTO was significantly lower compared to the group treated with primary TKA (p =0,01). There was no statistically significant difference between the two groups when postoperative knee flexion measurements were compared. (p = 0,21). Measurements of preoperative HSS scores of the patients treated with primary TKA was significantly higher than the patients treated with TKA after HTO. In the group of patients who were applied primary TKA, postoperative HSS scores were higher; however the difference was not statistically significant (p = 0,175). Satisfaction scores, based on the results of postoperative satisfaction surveys, was higher in primary TKA group compared to the scores of patients who had previously undergone HTO surgery. Cost values obtained according to the applied prostheses was lower in primary TKA group, but this difference was not statistically significant (p= 0,902). Conclusions: There is stil debate on the adverse effect of HTO over following arthroplasty procedures. We have observed that previously HTO operated knees have statistically significant lower flexion degrees and HSS scores before TKA implantation in contrast with contralateral non-operated knee. But we have also determined that these adversities can be corrected, and almost the same knee flexion degrees and functional outcomes can be reached by appropriate application of knee arthroplasty. We have noticed that patients were more satisfied from primary TKA, although no significant differences in postoperative function and range of motion was detected between two knees. In addition, when cost rates for both knees were assessed prostheses applied after HTO surgery despite being a bit more expensive than primary TKA implants, we did not find a statistically significant difference. In the literature, for evaluation of patients having TKA operation after HTO, different patients who had undergone primary TKA were taken as control groups. As far as we know, there are no studies comparing these two operations in the same patient. However, in this comparison to obtain more comprehensive results studies on larger series are needed. In this way, a more uniform and objective data can be achieved.