Sembolist resimde mistik bir öge olarak peyzaj
Landscape as a mystical element in symbolist painting
- Tez No: 361617
- Danışmanlar: PROF. EMİNE YILDIZ DOYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Symbolism, nature, mysticism, perception, Bergson
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Görsel sanatlarda doğa ve mistisizm kavramlarını ele almak sanat tarihsel ve felsefi perspektifte bir araştırmayı gerektirmektedir. Sanat tarihsel olarak bakıldığında bu kavramlar araştırmacıyı Sembolizm ve onun öncülü Romantizm akımlarına ulaştırmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın genel kapsamını Sembolizm ve Romantizmde doğanın mistik bir öge olarak ele alınışı oluşturmaktadır. Sembolist ve romantik sanatçılar kişiselliğe, duygulara ve düş dünyasına yönelmiş, bunu yaparken de doğaya metafizik anlamlar yüklemişlerdir. Felsefi açıdan bakıldığında ise sanatta iç dünyanın, bilinçaltının kısacası kişiselliğin kapılarını aralayan sezgi kavramı üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeler : Sembolizm, doğa, mistisizm, sezgi, Bergson
Özet (Çeviri)
It is necessary to do research on historical art and philosophical perspective in order to approach to the concept of nature and mysticism on visual arts. As considered closely in terms of historical art; these concepts lead the researcher to Symbolism and the stream of Romanticism which is the predecessor. In this respect, the general scope of this study is based on the approaches to nature as a mystical element in Symbolism and Romanticism. Symbolist and romantic artists oriented to individuality, emotions and the world of dream while they imposed metaphysical meanings to the nature itself. Philosophically speaking, the concept of perception were emphasised, on which opened doors for inner world and subconscious in art; briefly the individuality.