Dövmenin bedende yeri ve sanat üzerine yansıması
The place of tattoo on body and reflecti̇on on art
- Tez No: 361618
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAYBEY KAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dövme, vücut, vücut sanatı, geleneksel dövme sanatı, Tattoo, body, body art, traditional tattoo
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dövme, inanca dayanan ve her kültürün kendi izlerini taşıyan insan tenine ince ince örülmüş motiflerden oluşan tasarımlardır. Yazı öncesi dönemin önemli kültürel öğelerinden biri olarak tarih öncesi çağlardan günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.Dövmeleri sembolize eden motiflerin kullanımına, mağara duvarları, halı-kilim, dokumalar, deri, süs ve ziynet eşyaları, mezar taşları, eski yazmalar, tabletler, kitabeler, damgalar vs. gibi birçok alanlarda rastlanmaktadır. Sosyal hayatın içindeki birçok unsur gibi tanrıya inanmanın ve ona yakın olmanın ifadesi olarak dövme inanç sistemleri ile yakından ilgilidir. Dövmeler, Şamanizm, Totemizm, Zerdüştlük, Animizm, Budizm gibi inanç sistemlerinin oluşturduğu 'kutsal' ve 'yasak' olandan beslenmektedir. Yasağın arkasındaki gizem merak uyandırmıştır. Buna paralel olarak da, insan bedeninde hayat bulan bu simgesel anlatım temelde kutsal kabul edilen her türlü nesne için uygulandığı görülmüştür. Dövmeler ilkel kabilelerde, eski uygarlıklarda, çeşitli kültür çevrelerinde dikkat çeken kültürel, ekonomik, mitolojik anlamlar yüklü bir ifade aracı olarak karşımıza çıkarlar. Sözlü olmayan bir iletişim aracı olarak dövmeler ve anlattıkları farklı bir ifade aralığını yansıtmaktadır. Bedenlerde bu ifade alanlarından biridir. Söze dökülemeyen bazı düşüncelerin görsel simgelere dönüştürülmesiyle bedenler üzerine aktarılmasıdır. Her çağda toplumlar çeşitli nedenlerle bedenlerine bazı müdahalelerde bulunmuştur. Keserek, delerek, yararak, boyayarak ve dövme yaparak bedenlerine birtakım simgeleri dahil etmişlerdir.Bilmeden de olsa beden sanatının en eski ve kalıcı örneklerinden olan dövme olgusunu meydana getirmişlerdir. Zamanla nesilden nesle geçen bu gelenek, görsel yanı ağır basan bir sanat formuna dönüşmüştür. Bütün estetik kavramlar ve sınırlılıklar içerisinde dövmelerin neler anlattığını incelediğimizde, çeşitli amaçlarla yapılan, insanlar için çok faklı anlamlar taşıyan, geleneksel anlamını giderek yitirmekte olan ve günümüzde ise profesyonel bir ruhla yapılarak hızla dikkatleri üzerine çekmektedir. Çalışmada, eski çağlardan beri bedenler üzerine hapsolan bir sanat formuna dönüşen ve her kültürün kendi mozaiği içinde hayat bulan, günümüze kadar gelen dövme adetinin; nasıl meydana geldiğini, bu ananevi sembollerin neler anlattığını ve buna paralel olarak Osmaniye ilinde geleneksel dövmenin uygulanışını kapsayan çalışmayı araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Aynı zamanda dövme olgusunun beden sanatı içerisindeki etkilerinin neler olduğu ortaya konulmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tattoo isfaith-based, and eachculture'sownmotives which traceshuman skinconsisting offinelywovendesigns.As one of theimportantculturalelementsof the periodbeforewritingfrom prehistoric timesuntiltoday tattoo has continued its existence. Tattooson the use ofmotifsthat symbolizethe cavewalls, carpet and rug, texture, leather, ornaments and jewelry, tombstones, oldmanuscripts,tablets,inscriptions,seals, etc..such asare found inmanyareas. Asmanyelementsinsocial lifelikebelieving in Godandbe closeto himas an expressionof beliefsystemsis closelyrelated totattoos. Tattoos,Shamanism, Totemism, Zoroastrianism, Animism, Buddhismbeliefsystemwhich are composed ofas'holy' and'ban'. The mysterybehindthe banhas aroused with curiosity. In parallel to this, basicallysymbolicexpressionthatcomes to lifein the human bodyis consideredsacredobjects of all kindsthattheywereapplyingfor. Tattoosinprimitivetribes, ancient civilizations, variousculturalenvironmentthat attractsattention in thecultural, economic,mythologicalmeaningsemerge asa tool of expression. tattoosas a non-verbalcommunicationtoolgivemessage asdifferentrange of expression. This expressionisone of the areasinthe body. Some thoughtsthat can not bepoured intoquestionby transformingthe visualiconistransferredontothe body. In everyage of the community,some interventionshave been found intheir bodies for variousreasons. Cutting,drilling, splitting, by paintingandtattoosymbolshave incorporatedsomedoingto their bodies. Albeitunknowinglybodyart and tattoosare one ofthe oldest and mostenduringexamplesofcases which have been established. Over time, this tradition passedfrom generation to generation, asthe overridingimagehas been transformed intoan art form. Allaesthetic conceptsand limitationsintattooswhen we examinea variety of purposes, made for people with verydifferentmeanings, bearing the traditional sensegraduallylosesand nowadaystheprofessionalspiritmaderapidattentionhas focused on. In this study,bodiesimprisoned onan art formthat becomesall cultures anditsmosaicoffound life, extanttattooof the number, how that occurred, that of traditionsymbolsdescribe whatisand, in parallelin Osmaniyetraditional tattooimplementation of thestudy covering thefishis prepared tosince ancient times.At the same timethe phenomenon oftattooartinthe bodyof the effectshave been askedtoset outwhat is happening.