Bir İngiliz subayının hatıratına göre İngiltere'nin Irak seferi
Great Britain's Iraq campaign according to a British officer's recollections
- Tez No: 361625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÜNÜVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu, Mezopotamya, Ira, First World War, Ottoman Empire, Mesopotamia, Iraq
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Irak, Osmanlı İmparatorluğu için siyasal çözülme dönemi olan Birinci Dünya Savaşı sırasında askeri yöntemlerle önce kazanılmış ancak daha sonra askeri olmayan nedenlerden ötürü kaybedilmilş bir coğrafyadır.Karşı cephedeki İngiliz birliklerinde savaşan bir subayın bakış açısıyla kaleme aldığı bir kitabı İngiliz kütüphane raflarından ülkemiz bilim dünyasına kazandırmak çalışmamızın temel amacı olmuştur.Günümüze dek 1914-1918 arası Mezopotamya?da olan olaylar hakkında birçok kitap yazılmıştır. Ancak birçoğu olaylar hakkında ikincil kaynakların incelenmesi ile ortaya çıkmış eserlerdir.1926 yılında yazılmış olan bu kitabın çevirisini yaparak ve aktarılan bilgilerin farklı kaynaklarda nasıl değerlendirildiğini göstermek için dipnotlarla destekleyerek hazırladığımız bu tez bizzat savaşta bulunan bir subayın şahitlikleri ile dolu birincil bir kaynaktır.
Özet (Çeviri)
Iraq was a recovered geography by military methods at first; but later was lost by non-military causes by Ottoman Empire during the First World War, which meant politically creepage resolution period for it as well. The main purpose of our study has been to bring in a book, which was written by a British officer?s point of view who fought in the opponent fronts, from British library shelves to our country?s scientific world. Lots of books have been written up to now about the events happened between 1914-1918 in Mesopotamia. However, most of them are the works which have been constructed by researching derivative sources. This thesis is a primary source which is full of eyewitnesses of an officer fought in the war and was created not only by translation, but also by supporting with footnotes to show how the quoted knowlodge was commented by other sources.