Balkan Gazetesinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcribed and evaluation of the Balkan Newspaper
- Tez No: 361626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Gazetesi, 1905 Rusya Ġhtilalleri, II.Abdülhamit‟in sağlığı, Vehhabiler, Balkan Newspaper, 1905 Rusia Revolutions, Abdulhamid II‟ s health, The Wahhabis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 436
Özet
Balkan gazetesinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi beş bölümden oluşan bir çalışma olarak hazırlanmıştır. Bu yüzden Balkan Gazetesinin gazetecilik yönünden çok, belgeler grubu olarak ele alınmıştır. Tezin birinci bölümünde Balkan Gazetesine kadar Osmanlıda ki basınının durumunu ve Balkan gazetesinin genel özellikleri hakkında bilgi vermeye çalışılmıştır. İkinci bölümünde ise gazetenin ilk sayısından son sayısına kadar çıkan haberleri kronolojik bir sıralama yerine, konularına göre tasnif ederek haberler olduğu gibi verilmiştir. Ancak bu konular içerisinde kronolojik uyuma dikkat edilmiştir. Yayınlanan yazı, haber ve ilanlar konularına göre sınıflandırılırken gazetenin hangi gün, sayı ve sayfasında olduğu da gösterilmiştir. Tarihi belge niteliği taşıyan metinlerin hepsi olduğu gibi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Balkan newspaper's transcription and assessment was prepared as a historical thesis including five parts. So, we approached to Balkan newspaper as a group of documents instead of its importance and qualities for journalism.In the first part of our thesis, we tried to inform about the situation of press in Ottoman Empire until Balkan newspaper instead of its general features.In the second part, we classified the news, that take place in the newspaper from the first One to the last, according to their subjects instead of their chronological orders. But we paid attention for the chronological accordance of the news.While we were classifying the published journals, news and advertisements according to their subjects, we pointed out them in which journal number and sheet of the Balkan newspaper they were. The documents, thought as historical value, were pointed out originally.