Yerel demokrasi ve Bağcılar Belediyesi örneği
Example of local democracyand Bağlilar Municipality master thesis
- Tez No: 361682
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel Demokrasi, Bağcılar, Belediye, Katılım, Demokrasi, 1 Local Democracy 2 Bağcılar 3 Municipality 4 Participation 5 Democracy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada öncelikle demokrasi kavramı üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte yerel demokrasi kavramı ve bu kavramın temel ilke ve değerlerine yer verilmiştir. Ayrıca yerel demokrasi ve halkın yönetime katılımı ele alınmıştır. İkinci bölümde Bağcılar Belediyesi ve bu belediyenin bünyesinde faaliyet gösteren meclisler incelenmiş. Aynı zamanda Bağcılar' da demokrasinin ortaya çıkış süreci irdelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde Gelişmiş demokrasilere sahip ülkelerin yerel yönetim modelleri ile Türkiye'de var olan yerel yönetim modelleri açıklanmıştır. Aynı zamanda bu bölümde Bağcılar Belediyesi'nde uygulanan doğrudan demokrasi ve yönetime katılım modelleri detaylı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak Bağcılar Belediyesi kuruluşundan bu yana Türkiye'de belediyecilik ve yerel demokrasi alanında birçok ilke imza atmıştır. Bu uygulamalar ile Bağcılar Belediyesi'nin yerel yönetimlerde, halkın katılımına önem verdiği ve bunu da“Halk meclisleri, İstişare Kurulları ve Şuralar”ile daha katılımcı bir yönetim istediğini göstermektedir. Bu ilk uygulamalar sayesinde hem Bağcılar sınırları içerisinde yaşayan halkın yönetime katılımı her geçen gün artmış, hem de diğer belediyelere örnek teşkil etmiştir. Aynı zamanda bu uygulamalar Türkiye'de yerel demokrasi ve ülke demokrasinin ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study primarily focused on the concept of democracy. However, the concept of local democracy and the fundamental principles and values of this concept are given. In addition, local democracy and public participation in management are discussed. In the second part Bağcilar Municipality and the municipal council operating within the examined. At the same time the emergence of democracy in Bağcılar'a process is examined. The third and final section of countries with developed democracy in Turkey with local management models existing local management models are described. Also in this section applied in Bagcilar Municipality, direct democracy and participation in management models have been studied in detail. As a result Bagcilar Municipality since the establishment of municipal and local democracy in Turkey has many firsts in the field. These applications of Bagcilar Municipality with the participation of local governments give importance to people and that's“People's councils, Advisory Board and council are”indicate that you want a more participatory management. Through this first application of the people living within the boundaries of the Bagcilar participation in management has increased with each passing day, as well as to other municipalities was exemplary. At the same time, these applications local democracy in Turkey and the country has contributed greatly to the advancement of democracy.