Diasporaların anavatan ziyaretleri: Almanya Türk Federasyon Türkiye kültür gezisi 2013 üzerine bir alan araştırması
Homeland visits of diasporas: A field study on Germany Turkish Federation Turkey culture trip 2013
- Tez No: 361733
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ KOZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Diaspora turizmi, turizm sosyolojisi, Almanya Türkleri, göçler, Almanya Türk Federasyon Türkiye kültür gezisi, Diaspora tourism, tourism sociology, Turks in Germany, immigrations, Germany Turkish Federation Turkey culture trip
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanoğlu var olduğundan beri çeşitli nedenlerle hareket halinde olmuş, münferit olarak ya da topluca bir yerden bir yere geçici veya sürekli olmak üzere göç etmiştir. Türklerin son 50 yıllık süreçteki göçlerine genel olarak bakıldığında ise en yoğun Türk göçünün olduğu kıta olan Avrupa'da günümüzde yaşayan yaklaşık beş milyonluk bir Türk Diasporası ortaya çıkmaktadır. Avrupa'da bulunan Türk varlığının çok büyük bir çoğunluğunu, yaklaşık üç milyonluk bir kitle ile Almanya barındırmaktadır. Yaşanan bu göçler sonucunda oluşan diaspora toplumlarının anavatanlarına gerçekleştirdikleri ziyaretler ise diaspora turizmi konusu kapsamında incelenmektedir. Bu araştırmayla, anavatanından göç ederek yaşadıkları yerlerde diaspora toplumu haline gelen insanların anavatanlarına yapmış oldukları kültürel turlardan beklentileri ve bu gezilerin onlar üzerinde bıraktığı sosyo-kültürel etkiler saptanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, Almanya Türk Federasyon'un düzenlediği“Türkiye Kültür Gezisi 2013”üzerinde bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı dokuz gün süren geziye bizzat katılarak gözlemde bulunmuş, amaçlı örneklemin maksimum çeşitlilik tekniği ile belirlenen 28 kişiye birer veri toplama günlüğü dağıtmış ve her gün için ne hissettiklerini yazmalarını istemiş, ardından ise geziden sonra Almanya'ya giderek, dokuz şehirdeki toplam 28 katılımcı ile görüşme gerçekleştirmiştir. Görüşme esnasında söylenenler, söylendiği haliyle ve diyalog sırası değiştirilmeden yazıya dökülmüştür. Elde edilen veriler anlamlı bölümlere ayırmak için ilk önce kodlanmıştır. Bunun için bir kod cetveli oluşturulmuştur. Kendi içinde anlamlı bir bütün oluşturan kısımlar araştırmacı tarafından isimlendirilmiştir. Farklı bölümlerde yer alan ve anlam bakımından ilişkili olan veriler, bir araya getirilip ilişkilendirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler incelenip yapılan kodlama ve ardından kategorilere ayırma işlemi sonucunda ortaya dokuz ana tema ve bu ana temalar altında 22 alt tema ortaya çıkmıştır. Bu tür kültürel gezilerin, Türk Diasporası mensuplarının Türk kültürüne ve Türkiye'ye olan bağlarının güçlenmesine katkı sağladığı, Türklük aidiyetlerinin ve milliyetçilik duygularının artmasına etki ettiği, atalarına hayranlık oluşturduğu, Türk tarihine ve kültürüne merak uyandırdığı, bu çalışmada ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
People have been on the move for different reasons since the dawn of man, individually or together they have migrated or immigrated. When the migration of Turks over the last fifty years is examined, there is a 5-million Turkish diaspora in Europe, the continent where the majority of Turks immigrated. Germany houses roughly 3 millions of Turkish presence in Europe. The visits that these diasporas, coming into existence because of these immigrations, make to their homelands are investigated within the scope of diaspora tourism. With this study it was aimed to determine the expectations of the people who become a diaspora in the countries they live as a result of their immigration from their homelands of the culture tours to their homelands and the socio-cultural effects of these tours on them. Therefore, a field study was conducted over the“Turkey Culture Trip 2013”, which was held by Germany Turkish Federation. The researcher participated the tour, made observations for nine days, handed out a data-gathering diary to 28 people who were chosen according to the maximum variation technique of purposive sampling and these 28 people were asked to write what they felt for the each day of the trip. After the trip, the researcher went to Germany and made interviews with 28 participants in nine different cities of Germany. Everything said during the interviews was transcribed as it was and without changing the dialogue order. The obtained data was first coded with a code list to create meaningful sections. The sections constituting a meaningful whole were named by the researcher. The data which was meaningfully related to each other was brought together and associated. After this coding process, nine main themes and twenty-two sub themes under these main themes were created. That such trips contributed to strengthening of the bonds between the people of Turkish Diaspora, Turkish Culture and Turkey; that these trips affected to increase their nationalistic sentiment and belonging to Turkishness; that these trips aroused curiosity of Turkish history and culture and that these trips made them admire their ancestors were among the results of this study.