Türk sinemasında şiddet: 2002-2012 yılları arasında gişe hasılatı yapan beş filmdeki şiddet öğeleri üzerine bir araştrıma
Violence in Turkish cinema: A research on violence elements in five blockbuster films that released between 2002 and 2012
  1. Tez No: 361732
  2. Yazar: TANEL TOKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRRI SERHAT SERTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cinema, Violence, Types of Violence, Blockbuster Films, Frequency Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Şiddet, bilinen en eski tarihten beri insanlığın ve kültürün bir parçası olmuştur. Tanımı ve anlamı toplumlara ve dönemlere göre farklılıklar göstermesine rağmen, bugün hala toplumlar ve bireyler şiddeti problem çözme aracı olarak kullanmaktadır. Kültürün bir parçası olması sonucunda, şiddetin resim, edebiyat, müzik ve sinema yapıtları üzerinde güçlü bir etkisi bulunmaktadır. Şiddet ve şiddetin kullanımı, içinde bulunduğu yapıtın amaçları doğrultusunda şekillenmektedir. Bu çalışma, yüksek gişe hasılatı yapan filmlerde yer alan şiddet eylemlerini, şiddet eylemlerinin türlerini ve şiddetin kullanım amacını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle incelenen filmlere içerik çözümlemesi yapılarak sahip oldukları şiddet içeriklerinin türleri ve kullanım sıklıkları ortaya çıkarılmıştır, bulunan şiddet eylemlerinin işlevi incelenmiştir. Anahtar kelimler: Sinema, Şiddet, Şiddetin Türleri, Yüksek Gişe Hasılatı Yapan Filmler, Frekans Analizi.
Özet (Çeviri)
Violence has always been a part of the humankind since the beginning of known history. Today it is still being used as a tool for problem solving by societies and individuals even though its definition and meaning differs according to societies and time periods. As a result of being part of the culture, violence has a strong influence on painting, literature, music and cinema productions. Violence and its use is shaped by the purposes of the productions that include violence. This study aims to to find out violent behaviours, types of violence and use of violence in selected blockbuster films. At first, content analysis has been completed on films in order to find out types of violence and frequencies of violent behaviours. After achieving the required data, usage of violent content has been examined.