Türk bankacılık sektöründe yabancılaşma nedenleri, sektörel ve makro ekonomik sonuçları
The reasons of alienation in turkish banking sector, the sectoral and macro economic results
  1. Tez No: 361756
  2. Yazar: GÜLSEN BALUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Bankacılık Sektörü, Türkiye'de Yabancı Sermayeli Bankalar, Yabancı Sermayeli Bankaların Etkileri, Turkish Banking Sector, Banks with Foreign Capitals in Turkey and the Effects of Banks with Foreign Capitals
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ülkemizde bankacılığın ilk ortaya çıktığı yıllar Osmanlı dönemine kadar dayanmaktadır. 1980 yılına kadar benimsenen politikalar neticesinde yabancı sermayeli bankaların payları diğer banka türlerine göre sınırlı kalmıştır. Ancak 1980 yılında yaşanan finansal liberalizasyon süreci ile bazı reformlara gidilmiş ve bu reformlar doğrultusunda dışa kapalı olmaktan vazgeçilerek yabancı sermaye önündeki tüm engeller kaldırılmıştır. 1990'dan sonra art arda ülkemizde yaşanan krizler sonucu Türk bankacılık sektörünün mali yapısında bozulmalar yaşanmış ve son olarak Şubat 2001 krizi ciddi sonuçlar doğurmuştur. 2001 krizinden sonra uygulanmaya başlanan bankacılık yeniden yapılanma programıyla sektör hızlı bir toparlanma yaşamış ve yabancı sermayeli bankalar aktif paylarını da ciddi oranda artırmıştır. Yabancı sermayeli bankaların ülkemizde fazlaca aktif rol alması ise hem bankacılık sektörünü hem de Türk ekonomisini etkilediği görüşü hâkimdir. Bu çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektöründe, her geçen gün artan yabancı sermayeli yatırımların Türk bankacılık sektörünü tercih nedenleri ile bu tercihler sonucunda hem bankacılık sektörü hem de Türk ekonomisine etkileri irdelenmektir. Çalışmanın birinci bölümünde, Türk bankacılık sektörünün Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki tarihsel gelişimi; çalışmanın ikinci bölümünde, yabancı sermayeli bankaların Osmanlıdan günümüze kadar ki tarihsel süreci incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, 2001-2013 yılları arası verilere dayanarak yabancı sermayeli bankaların Türk bankacılık sektöründeki payları, ülkemizde yabancı sermayeli bankalarla ilgi yasal düzenlemeler ile yabancı sermayeli bankaların ülkemize giriş nedenlerine değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise, yabancı sermayeli bankaların Türk bankacılık sektörüne ve Türk ekonomisine etkileri ayrıca bankaların bazı rasyolar çerçevesinde değerlendirmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Emergence of banking in our country dates back to Ottoman period. As a result of the policies accepted until 1980, the shares of the banks with foreign capitals were limited compared to the other kind of banks. However, with the financial liberalization process lived in 1980 some reforms were accepted; as a result of these reforms all the obstacles against the foreign capital were removed. Because of the crisis lived one after another in our country after 1990, some corruptions occurred in the financial structure of Turkish banking sector and lastly February 2001 crisis caused very serious results. With the help of reconstruction program in banking applied after 2001 crisis, the sector had a rapid recovery and banks with foreign capitals increased their active shares in a serious amount. It is believed that banks with foreign capitals have taken active role in our country, affects both banking sector and Turkish economy seriously. In Turkish banking sector, the number of foreign capital investments preferring Turkish banking sector has increased rapidly day by day. The aim of this thesis is to examine the reasons why they prefer Turkish banking sector and the effects on both banking sector and Turkish economy. In the first section, historical development of Turkish banking sector from Ottoman Empire to Turkish Republic is handled. In the second section, historical period of banks with foreign capitals since Ottoman Empire is examined. In the third section, the data between the years 2001-2013 is considered and in the eye of this data the shares of banks with foreign capitals in Turkish banking sector, the legal regulations for banks with foreign capitals in Turkey and the reasons why these banks have entered our country are discussed. In the last section, the effects of banks with foreign capitals on both Turkish banking sector and Turkish economy are cited and in addition, in the frame of some ratios banks are evaluated.