Örgüt iklimi ile çalışanların motivasyonu ve iş tatmini arasındaki ilişkiler: Özel bir hastanede uygulama
Relationship between organizational climate and employee motivation and job satisfaction: An application at a private hospital
  1. Tez No: 361757
  2. Yazar: ŞEYMA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞERİF ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, İklim, Örgüt iklimi, İş tatmini, Motivasyon, Organization, Climate, Organizational Climate, Job Satisfaction, Motivation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma Gediz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme anabilim dalı Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Örgüt iklimi ile çalışanların motivasyonu ve iş tatmini arasındaki ilişkileri konu alan tezde, örgüt iklimi ile çalışan motivasyonu ve iş tatmini arasındaki ilişki özel bir hastanede yapılan uygulamayla beraber incelenmiştir. Örgüt iklimi ve örgüt iklimi ilişkili kavramların üzerinde durulmuştur. Örgüt iklimini etkileyen faktörler ve örgüt ikliminin sonuçları değerlendirilmiştir. Motivasyon kavramı değişik yönetim anlayışlarına göre ele alınmıştır. Motivasyon teorileri birbirleriyle karşılaştırılmıştır ve Motivasyon ve örgüt iklimi arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. İş tatmini kavramı açıklanmış ve önemi belirtilmiştir. İş tatmininin belirleyicileri üzerinde durulmuş, iş tatmininin bireysel ve örgütsel sonuçları değerlendirilmiştir. İş tatmini ile örgüt iklimi ilişkisi ele alınmıştır. İzmir'de özel bir hastanede 240 çalışan üzerinde örgüt iklimi ile çalışanların motivasyon ve iş tatmini ilişkisi üzerine bir araştırma örneği uygulanmıştır. Araştırmanın amacı, örgüt iklimi ile çalışanların motivasyon ve iş tatmini arasındaki ilişkisini incelemektir. Araştırma sonuçları istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study submitted to the Instutite of Social Sciences at Gediz University, in partial fulfillment of the requirements for the Master of Business Administration in Department of Management. The thesis focuses on relationships between organizational climate and employee motivation and job satisfaction, the relationship between organizational climate and employee motivation and job satisfaction was examined with the application in a private hospital. The study focuses on organizational climate and concepts related to organizational climate. The factors affecting organizational climate and results of organizational climate have been evaluated. The concept of motivation is evaluated in various management concepts. Motivation theories are compared and the relationship between motivation and organizational climate are investigated. The importance of the concept of job satisfaction is explained and emphasized. Determinants of job satisfaction are mentioned, both individual and organizational results of the job satisfaction are evaluated. Relationship between job satisfaction and organizational climate are discussed. A survey was conducted with 240 employees to explain the relationship between job motivation and job satisfaction on organizational climate at a private hospital in Izmir. The purpose of the study is to analyze the relationship between organizational climate and employee motivation and job satisfaction. The survey results were analyzed statistically.