Levant Herald Gazetesine göre İstanbul'da siyasi, iktisadi ve sosyal hayat
Political, economic and social life in İstanbul according to the Levant Herald Newspaper
- Tez No: 361763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMEN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Levant Herald, Osmanlı Devleti, Basın Tarihi, İstanbul, The Levant Herald, Ottoman Empire, Press History, İstanbul
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
(1873 Yılı Fihrist-Çeviri-Değerlendirme)“Levant Herald Gazetesine Göre İstanbul'da Siyasi, İktisadi ve Sosyal Hayat”başlığıyla yaptığımız çalışmanın amacı, özellikle Tanzimat'tan sonra çok büyük bir hızla değişen İstanbul'un siyasi, iktisadi ve sosyal yapısına dair güncel bir çalışma meydana getirmektir. Tezin kapsamı Osmanlı'da ve tüm dünyada iktisadi buhranın iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladığı 1873 yılı ve bu yılda İstanbul'da yayınlanan Levant Herald gazetesi haftalık edisyonu ile sınırlıdır. Tezimizde, gazetenin 1873 yılında haftalık olarak çıkmış, eksik olan ilk sayısı hariç, toplam 48 sayısı tek tek incelenerek tüm haber başlıkları fihriste aktarılmış ve Türkçe'ye çevrilmiştir. Oluşturulan bu fihrist tablosuna haber başlıklarının bulunduğu tarih, sayı ve sütunlar eklenmiş ve bu sayede araştırmacılar için işlevsel bir harita rolüne büründürülmüştür. Çalışmamızın ek kısmında yer verilen bu fihristin yanında, metin bölümünde Levant Herald'da çıkan İstanbul'u doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren haberler atıflarla değerlendirilmiştir. Ayrıca, haberlerle alakalı ek bilgiler de çeşitli kaynaklarla zenginleştirilerek sunulmuştur. Tezimizin üç bölüm halinde oluşturulması uygun görülmüştür. Birinci bölümde, Levant Herald gazetesi hakkında elde edilen yayın hayatı, biçimsel özellikleri, yayın çizgisi ve içeriği ile ilgili bilgiler işlenilmeye çalışıldı. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu'nda yabancı dilde basın ile alakalı bilgiler de sunulmuştur. İkinci bölümde ise Levant Herald gazetesine göre İstanbul'daki siyasi ve iktisadi hayatla ilgili haberlerinin analizi yapıldı. Genel bir tasnifleme ile siyasi haberler ve iktisadi haberler şeklinde başlıklar oluşturuldu. Ayrıca bu başlıklar altında oluşturulan özel başlıklarla birbirleriyle ilintili haberler buralarda toplanmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise sosyal ve kültürel hayattan kesitler sunulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
(1873 Year Index-Translation-Evaluation) The aim of the study named“Political, Economic And Social Life In İstanbul According To The Levant Herald Newspaper”is to make up a current study of political, economic and social structure of İstanbul limited to the year of 1873 and the weekly edition of The Levant Herald newspaper printed in that year in İstanbul. In our Thesis, 48 issues printed weekly in 1873 were examined elaborately and a functional index table where the dates and also places of headlines in the newspaper were described, was formed in the original language and Turkish. Thanks to this function, our index table has a role as a guide to the researchers. Besides index table in appendix, in the text part of our study the important political, economic and social news related to İstanbul were evaluated with references. Moreover, extra enriched information related to the news was given via various sources. The thesis consists of three chapters. In the first chapter, general information found about the newspaper, publishing periods, policy and contents are tried to be explained. Morever, the information about the newspapers in foreign languages in Ottoman Empire is presented. In the second chapter, the political and economic events in İstanbul are analyzed. And finally, social and cultural profile is discussed in the third chapter.