Kurumsal reklamların kapsam ve içeriğinin belirlenmesine yönelik bir modelin kurumsal bakış açısıyla belirlenmesi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören şirketlere uygulanması
Determination of a model to specify the scope and content of corporate advertising from a corporate perspective: A study with the companies quoted on the İstanbul Stock Exchange (İSE)
- Tez No: 361797
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDEMİR OKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Kurumsal İletişim, Reklam, Kurumsal Reklam, Communication, Corporate Communication, Advertising, Corporate Advertising
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Hızla küreselleşen iş dünyasında, varlığını devam ettirmek isteyen her ticari operasyon, hem doğduğu topraklarda hem de faaliyet gösterdiği değişik coğrafyalarda ve kültürlerde kendini tanıtıp iletişim kurmak durumundadır. Bu iletişim çalışmaları içinde, şirketlerin kendilerini ifade etmek için daha sık kullanmaya başladıkları“kurumsal reklam”gittikçe daha fazla önem kazanmakta, şirketlerin kurumsal reklamla elde ettikleri kazanımlar, sahip oldukları varlıklar içinde değerlendirilmektedir. Şirketler tarafından çeşitli giderler için harcanan paranın daha dikkatli harcanmaya başladığı ekonomik kriz ve durgunluk zamanlarında, reklam bütçesi maalesef genellikle ilk kesintiye uğrayan bütçe olmaktadır. Bu durumu tersine çevirmek için, iletişim ve reklama harcanan paranın heba edilmediğini ve doğru yere verimli biçimde harcandığını şirketlere anlatmak gerekmektedir. Bu işin belirli metodolojiler ve bilimsel yöntemlerle yapılması zorunlu olduğundan, kurumsal reklam ve bu reklam türünün kapsamı ve içeriği, akademik çalışma konuları haline gelmektedir. Kurumsal reklamı inceleme çalışmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen bu doktora tez çalışması, genel reklam olgusundan hareket ederek,“kurumsal reklamın kapsamı ve içeriği ne olmalıdır”sorusunu Türkiye özelinde ele almaktadır. Bu amaçla, kurumsal reklamın kapsamı ve içeriği ile ilgili Financial Times tarafından yayınlanan bir liste, Türkçeleştirilerek ankete dönüştürülmüştür. Bu anket, ülkemizde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kote olarak kurumsallaşmanın önemli göstergelerinden birini gerçekleştiren şirketlere uygulanmış ve 'kurumsal bakış'ın,“kurumsal reklamın kapsamı ve içeriği ne olmalıdır”sorusuna cevapları bu tezde paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the rapidly globalising business world, every commercial operation aiming to survive has to introduce itself and communicate both in the lands of its origin and in the lands and cultures where it operates. Within the framework of these communication practices,“corporate advertising”, employed more frequently for communication by companies, is becoming increasingly important, and the earnings that companies get through corporate advertising are considered among company assets. During times of economic turbulence when funds are spent more carefully on various expenses by companies, usually it is unfortunately the advertising budget that has to suffer a cut first. In order to reverse this situation, it is essential to explain to companies that the money spent on communication and advertising is not wasted; rather it is spent on the right thing in a fruitful way. As this task requires certain methodologies and a scientific approach, the scope and content of corporate advertising, as well as in and of itself, become topics for academic study. Aiming to contribute to the studies analysing corporate advertising, this PhD thesis starts out with the general concept of advertising, and winds its way to address the question of“what the scope and content of corporate advertising must be”in the case of Turkey. To this end, a list on the scope and content of corporate advertising published by Financial Times was translated into Turkish and transformed into a questionnaire. It was applied to the companies quoted in Istanbul Stock Exchange, for being quoted there is considered a significant indication of being a corporate company. And the answers given by 'the corporate perspective' to the question of“what the scope and content of corporate advertising must be”are shared in this thesis.