Web ve mobil ortamlarında dijital interaktif reklam tasarımlarının marka bilinirliğine ve tüketicilere etkisi
Web and mobile interactive digital advertising designs' impact on brand awareness and consumers
  1. Tez No: 1004363
  2. Yazar: YUSUF MELİH AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AMİNE REFİKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Güzel Sanatlar, Advertising, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Web ve Mobil Reklamlar, İnteraktif Reklam Tasarımları, Marka Bilinirliği, Tüketici Davranışları, Satın Alma Niyeti, Kişiselleştirilmiş Reklam, Web and Mobile Ads, Interactive Ad Designs, Brand Awareness, Consumer Behavior, Purchase Intention, Personalized Advertising
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Web ve mobil ortamlarda kullanılan dijital interaktif reklam tasarımlarının marka bilinirliği ve tüketici davranışları üzerindeki etkilerini, literatür taraması yöntemiyle incelemektedir. Günümüzde hızla gelişen dijital teknolojiler ve mobil iletişim araçları, reklamcılık anlayışında köklü dönüşümlere yol açmış; geleneksel tek yönlü reklam anlayışının yerini, çift yönlü etkileşime dayalı ve kullanıcı merkezli interaktif reklam biçimleri almıştır. Mevcut çalışma, interaktif reklamların pazarlama stratejilerindeki yeri, tüketiciyle kurduğu etkileşim biçimleri ve marka iletişimi üzerindeki sonuçlarını değerlendirmektedir. Araştırma kapsamında öncelikle dijital reklamcılığın tarihsel gelişimi, geleneksel reklamcılık ile arasındaki farklılıklar ve günümüzde öne çıkan web ve mobil reklam türleri ele alınmıştır. Daha sonra, interaktif reklamların tanımı, kapsamı, avantajları ve dezavantajları literatürdeki bulgular ışığında tartışılmıştır. Çalışmada, interaktif reklamların marka algısını güçlendirmedeki rolü, tüketici deneyimine yaptığı katkılar ve akılda kalıcılığı artırma işlevleri kuramsal çerçevede ele alınmıştır. Literatürden elde edilen bulgular, interaktif reklamların özellikle web ve mobil mecralarda markalar açısından stratejik bir araç haline geldiğini göstermektedir. Tüketiciyle doğrudan ve interaktif bir iletişim kurabilme, hedef kitleye düşük maliyetle ulaşma, anlık geri bildirim alabilme ve reklam performansını ölçebilme gibi özellikler, bu tür reklamların pazarlama iletişiminde tercih edilmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte, veri gizliliği sorunları, reklam engelleyici yazılımlar ve reklam kirliliği gibi olumsuzlukların da dikkate alınması gerektiği görülmektedir. Özetle çalışma literatürde yer alan araştırmalardan hareketle, dijital interaktif reklam tasarımlarının marka bilinirliği, tüketici davranışları, satın alma eğilimleri ve marka sadakati açısından taşıdığı önemi ortaya koymaktadır. Çalışma hem akademik araştırmacılar hem de dijital pazarlama stratejileri geliştiren profesyoneller için önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effects of digital interactive advertising designs used in web and mobile environments on brand awareness and consumer behavior through a literature review. Rapidly developing digital technologies and mobile communication tools have led to radical transformations in advertising, replacing the traditional one-way advertising approach with two-way, interactive, and user-centered interactive advertising formats. In this context, the study evaluates the place of interactive advertising in marketing strategies, the ways it interacts with consumers, and its implications for brand communication. The research first examines the historical development of digital advertising, its differences from traditional advertising, and the prominent web and mobile advertising types today. The definition, scope, advantages, and disadvantages of interactive advertising are then discussed in light of findings in the literature. The study examines the role of interactive advertising in strengthening brand perception, its contribution to the consumer experience, and its ability to increase memorability within a theoretical framework. The findings from the literature indicate that interactive advertising has become a strategic tool for brands, particularly in web and mobile environments. Features such as direct and interactive communication with consumers, reaching target audiences at low cost, receiving instant feedback, and measuring ad performance make this type of advertising a preferred choice in marketing communications. However, drawbacks such as data privacy issues, ad-blocking software, and ad clutter also need to be considered. In summary, this thesis, drawing on research in the literature, demonstrates the importance of digital interactive advertising designs in terms of brand awareness, consumer behavior, purchasing intentions, and brand loyalty. In this respect, this study serves as an important resource for both academic researchers and professionals developing digital marketing strategies.