İslam öncesi Türk inanış ve düşüncesinde gök
The heaven pre-Islamic belief and idea
- Tez No: 361818
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AHMETBEYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Gök Tanrı, Kozmoloji, Kozmogoni, Düşünce, Heaven God, Cosmology, cosmogony, Comsider
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
“İslam Öncesi Türk İnanış ve Düşüncesinde Gök”isimli Yüksek Lisans Tezimizde Türklerin İslam öncesi dini olarak kabul edilen Gök Tanrı inancı ve bu inancın tespit içerisinde mevcut olan terimleri, kaynaklarda zikredilen esaslarını derleyemeye çalıştık. İsminden de anlaşılacağı üzere Tanrı ve gök kavramlarının Türkler açısından önemi üzerinde durduk. Gök Tanrı dininin kozmolojisi ve kozmogonisiyle alâkâlı daha önce yapılmış çalışmaları bir araya getirdik. Ardından Türk tarihinin yerli kaynaklarında mevcut olan bilgileri bu çerçevede yorumlayamaya gayret ettik. Değerlendirirken Türklerin yaşadığı bozkır sahasını ve bu sahayla alâkâlı olarak gelişen bozkır kültürünü göz önünde tutmaya çalıştık. Gök Tanrı Dini'nin esasları, kozmolojisine ve hayat şartlarına bağlı olarak oluşan Türk düşüncesinin toplumsal hayata yansımalarını belirlemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Our thesis named“The Heaven Pre-Islamic Belief and Idea”is an attempt to explain the Heaven God belief and terms and condition of it that this religion is widely accepted as religion of pre-Islamic Turkic people. Thesis also handles rituals of that religion. As understood the name, we attribute about terms of the God and the heaven in importance for Turks. We have collected some studies about cosmology and cosmogony of religion of the Heaven God and tried to explain information recorded in sources of Turkic history in that aspect. We have also tried to examine the Nomadic Culture which rises in steppes. Our study extracts some echoes of daily life of Turks from basics of the Heaven God religion.