Kamuda çalışan engelli kadınların problemleri
Problems of disabled women in the public sector
- Tez No: 361852
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Engelli, kadın, kamu sektörü, engelli istihdam politikaları, iş hayatındaki problemler, Disabled, women, public sector, disability employment policies, problems in business
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı derinlemesine mülakatlar aracılığıyla İstanbul'da kamu sektöründe çalışan kadınların iş hayatında karşılaştığı problemleri ortaya koymaktır. Belirlenen problemler doğrultusunda engelli istihdam politikalarının eksiklik ve yanlışlıkları tespit edilmiştir. Engelli kadınların iş hayatında yaşadıkları problemlerin daha iyi anlaşılabilmesi ve konu bütünlüğünü sağlamak amacıyla engelli kadınların işe girişini etkileyen faktörler de incelenmiştir. Çalışmada engellilik toplumsal bir olgu olarak kabul edilip engelli kadınların eğitim durumları, yaşları aileleri, yetiştikleri alt kültürler irdelenmiş ve örneklemle sınırlı kalınarak engelli kadınların iş hayatında karşılaştıkları problemler sorgulanmıştır. Çalışma sonucunda, engelli kadınların işe girişte ve iş hayatında yaşadıkları problemler tespit edilmiş ve yorumlanmıştır. Engelli kadınların yaşadıkları problemlerin giderilmesi amacıyla genel öneriler ve sosyal politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of study, through in-depth interviews, aims to put forth the problems of women who work in public sector in İstanbul. Lacks and mistakes of disabled employment policies have been identified according to determined problems. In order to have a better understanding of problems disabled women encounter in business life and in order to provide content integrity the factors that have led women to work have also examined. In the study, the concept of disability has been accepted as a social fact. The educational backgrounds, ages, families and subculture of the women have been examined and the business life problems have been examined within the context of sample group. In the course of the study, problems disabled women encounter while starting and maintaining a job and encounter have been interpreted. General and social policy suggestions have been proposed to overcome the problems disabled experienced by disabled women.