Kadına yönelik şiddetle mücadelede bir model olarak şiddet önleme ve izleme merkezi
Violence prevention and monitoring center as a model for combating violence against women
  1. Tez No: 360168
  2. Yazar: MUSTAFA AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, Kadın, Kadına Yönelik Şiddet, Aile İçi Şiddet
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmada kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi ve bununla mücadele edilmesinde bir model olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri incelenmiştir. Kadına yönelik aile içi şiddet çerçevesinde, şiddet kavramının irdelenip, ortaya çıkış sebepleri ile son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler doğrultusunda;14 ilde yeni açılan ŞÖNİM'lere müracaat eden veya getirilen şiddet mağduru kadınların profillerinin belirlenmesi, merkezlerde kadınlara verilen hizmetler ile bu merkezlerde çalışan personelin verilen hizmeti nasıl gördükleri, ayrıca merkezlerdeki eksikliklerin saptanıp, bu alanda yapılacak çalışmalara örnek olması ve hizmetin kurumsallaşmasına yardımcı olunması araştırmanın amaçlarındandır. Araştırmada; 2013 Mayıs-Temmuz ayları arasında merkezlere müracaat eden veya getirilen ağır zihinsel engelli olmayan,18 yaşından büyük 60 yaşından küçük; örneklem yöntemine göre Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nin bulunduğu ilin nüfuslarına oranlama yapılarak 300 aile içi şiddet mağduru kadının kişisel dosyaları taranmıştır. Ayrıca bu merkezlerde çalışan 126 personele anket uygulanarak elde edilen bulgular betimsel tarama modeline göre tablolar şeklinde istatistiksel olarak gösterilmiştir. Kadınların yaşadıkları şiddet konusunda son yıllarda yalnız kaldıkları ve haklarını savunmak için yeterli bilgi, donanım ve farkındalığa sahip olmamalarına rağmen, kadın örgütlerinin ve kamu kurumlarının önemli gelişmeler gösterdikleri, ancak istihdam konusundaki çalışmaların yetersiz olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın yeni çalışmalara başlangıç teşkil edeceği ve bunun yanında kadınların başkalarına bağımlı olmadan kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanması, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele konusunda kadınların olduğu kadar, erkekler arasında da farkındalık yaratılacağı temennisini taşımaktayım.
Özet (Çeviri)
In this study, the Violence Prevention and Following Centre which is affiliated to Ministry of Family and Social Policies has been analysed as a model for preventing and fighting against the Domestic Violence against Women. Within the scope of domestic violence against women, it is aimed to analyse the concept of violence, the reasons why it comes into being, in line with the legal arrangements made in recent years, using the profiles of women who have made application or brought to Violence Prevention and Following Centres in 14 provinces; analyse the services given to these women in the said centres and how the consideration of the staff about the service given; moreover, to determine the lacks in services so that it becomes a model for the studies to be made on this issue later and institutionalise the services. Within this study, the personal files of non-mentally retarded 300 women of the age group between 18 and 60, who were the victim of domestic violence were analysed through the sampling method, in proportion with the population of the provinces where the Violence Prevention and Following Centres is located. Moreover, 126 staff members working in the said centres were interviewed through polls, and the findings are statistically given in tables, based on descriptive survey model. It is seen that although women are left alone with regards to violence and they do not have sufficient information, knowledge and awareness for defending their rights, the women organisations and public institutions have improved regarding this issue. However, it is also observed that the efforts regarding employment are insufficient. I hope that this study will lead the way for other studies in the future, that it will lead women to be independent of others, stand on their feet, and that it will make contribution to awareness not only for women but also for men, against domestic violence against women. KEY WORDS: Violence Prevention and Following Centres, Woman, Violence against Women, Domestic Violence.