Dış politika oluşum sürecinde sivil toplum örgütlerinin rolü: Türkiye'nin dış politika uygulamasında işadamı örgütlerinin yeri
The role of civil society organizations in the foreign policy making process: The position of the businessman organization in Turkey's foreign policy
  1. Tez No: 361858
  2. Yazar: CAN UYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Türk Dış Politikası, Sivil Toplum Kuruluşları, İşadamı Örgütleri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Dünyada, 1980'li yıllarda başlayan, özellikle de 1990'lı yıllarda kendisini küresel düzeyde hissettiren, bir değişim yaşanmaktadır. Bu tezin genel düzeyde konusunu, dünyada yaşanan değişimlerin nedenleri ve özel olarak dış politika yapım sürecinin bu değişimlerden nasıl etkilendiği oluşturmaktadır. Ancak bu tez çerçevesinde, uluslararası ilişkiler alanı ile bağlantısı nedeniyle; küreselleşme, Soğuk Savaş'ın bitişi, neo-liberal politikalar, yönetişim kavramı, uluslararası örgütlerin artışı ve özellikle sivil toplum ve STK'ların etkisinin artması incelecektir. Bu değişimlerin etkisiyle, dış politika yapım sürecinde özellikle aktörlerin sayısının ve niteliklerinin arttığı ve dış politika yapım sürecinin daha demokratik ve katılımcı bir yapıya kavuştuğu belirtilecektir. Bu tezin özel düzeyde konusunu ise, Türk Dış Politikası'ndaki değişim ve bu değişim nedenleri oluşturmaktadır. Bu değişim sürecindeki nedenlere, Türkiye özelinde, yukarıda belirtilen sebeplere ek olarak, 1980 sonrası liberal politikaların uygulanmaya başlaması, Türk Dış Politikası'nda algı değişimi ve Avrupalılaşmanın etkisi konu edilecektir. Bu sebeplerle, Türkiye'nin ekonomi politiği değişmiş ve ticaret devleti (trading state) özelliği artmıştır. Türkiye'deki ekonomik odaklı STK'lardan olan TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD ve TUSKON da bu sebeplerle daha etkili bir yapıya kavuşmuşlardır. Bu aktörlerin, Türk Dış Politikası oluşum sürecinde özellikle 2000'li yıllarda, etkilerinin arttığı gösterilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
There has been a change in the world beginning from the 1980s and was felt globally especially in the 1990s. The subject of the thesis is comprised of the reasons of the changes in the world as general and how the foreign policy making processes have been affected by them specially. However, within the framework of this thesis, globalization, the end of the coldwar, neoliberal policies, the concept of governance, augmentation of international organizations and especially the increase deffect of civil society and NGOs will be searched within the framework of thisthesis. With the influence of these changes, it will be indicated that the number and the attributes of the actors have been ascended and a more participatory and democratic structure has been achieved in the foreign policy making process. The matter of the thesis in private level is the change in the Turkish foreign policy and the reasons of thischange. While the Turkish foreign policy is searched, the implementation of liberal policies after 1980, the change of perception in the Turkish foreign policy and the effect of Europeanization will be handled in addition to the reasons mentioned above. Turkey's political economy changed and its 'tradingstate' characteristic has risendue to these reasons. The influence of TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD and TUSKON whichare economy oriented NGOs in Turkey has rised as well. Itwill be tried to showthat the influence of these actors in the Turkish foreing policy making process has soared especially in the 2000s. KeyWords: ForeignP olicy, Turkish Foreign Policy, Non-governmental Organization, Businessman Organization.