Avrupa bütünleşmesi ve medya: Türkiye'de kamusal alanın Avrupalılaşması sürecinde basının rolü
European integration and media: The role of the press in the process of Europeanization of the national public sphere in Turkey
- Tez No: 361857
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupalılaşma, kamusal alan, medya, Avrupa kamusal alanı, Europeanization, public sphere, media, European public sphere
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
1990'lardan itibaren Avrupa Birliği (AB) kurumlarının ve politikalarının üye ve aday ülkelerde, siyasal ve günlük yaşam üzerine etkilerinin düzenli olarak artması ile bütünleşme tartışmaları da hararet kazanmıştır. 2004 genişlemesi ile Birliğe on yeni üyenin katılması sonrasında, Avrupa üzerine yapılan çalışmalarda daha önceleri uluslararasılaşma gibi kavramlarla karşılanan siyasal gelişmeleri açıklamak için Avrupalılaşma yeni bir kilit kavram olarak ortaya çıkmıştır. Uluslararası literatür tarandığında, Avrupa bütünleşmesi tartışmaları kapsamında, Avrupa kamusal alanının inşası, Avrupalılaşma ve bu süreçlerde medyanın rolünün ne olduğu konularının yoğunlukla tartışıldığı görülse de, Türkiye'de bu konulara yönelik akademik araştırma sayısı oldukça kısıtlıdır. Türkiye'de Avrupalılaşma konusunda veya Türkiye'nin Avrupalılaşması ile ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde yapılmış akademik çalışmalar tarandığında; bunların daha ziyade kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler gibi disiplinlerde yoğunlaştığı görülmektedir. Avrupa bütünleşmesi çerçevesinde Türkiye'nin uyumlaşması veya Avrupalılaşması konularına bu disiplinler dâhilinde odaklanan pek çok çalışmada medya tamamen göz ardı edilmektedir. Türkiye-AB ilişkilerini iletişim bilimleri çerçevesinden ele alan az sayıda çalışma ise, ya medya politikalarının AB düzenlemelerine uyarlanması süreçlerine, ya da genellikle 1999-2005 yılları arasındaki kilit dönemlerin medyada nasıl ele alındığına odaklanmaktadır. Avrupa Bütünleşmesi ve Medya: Türkiye'de Kamusal Alanın Avrupalılaşması Sürecinde Basının Rolü isimli bu çalışma, Türkçe literatürde pek tartışılmayan Türkiye'de kamusal alanın Avrupalılaşması konusunu ele almaktadır. Çalışmada hem Türkiye-Avrupa ilişkilerinde daha önce ele alınmamış bir dönem (2005-2012) incelenmekte, hem de nicel ve nitel teknikleri bir arada kullanan bir araştırma tasarımı uygulanmaktadır. Tez çalışmasında elde edilen bulgular, Avrupalılaşma ve medya ilişkisi, AB muhabirliği ve özellikle Türkiye'de kamusal alanın Avrupalılaşması konularında gerçekleşecek diğer araştırmalara kaynak teşkil etmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that the impact of the European Union (EU) in citizens' everyday life in member and candidate countries has gradually increased since the 1990s, revived the question of European integration. With the accession of ten new member states to the Union in 2004, a new key term to explain the political changes, replacing the old internationalization one, appeared in European studies: Europeanization. While Europeanization and the role of the media in the emergence of a European public sphere are widely discussed in international literature; the academic work in these areas in Turkey, is still in a nascent condition. The academic research focusing on Europeanization and/ or Europeanization of Turkey, are generally conducted within the framework of international relations, politics or administrative sciences. The media, hence, is ignored and almost invisible in these works. A limited number of research conducted within the communication studies, on the other hand, are merely focusing on the process of adaptation of media policies and on the key events occurred between 1999-2005. This study is original in three ways: First, it concentrates on the Europeanization of the national public sphere in Turkey, a topic which has not been adequately discussed in litterature. Second, it observes a period which has never been observed yet. And finally, it combines quantitative and qualitative research methods. The findings are accordingly important, because of their potential to serve as a basis for future research on media's role in Europeanization process, Euro-reporting and especially on the Europeanization of the public sphere in Turkey.