Kadın bedenini denetleyen söylemler ve AK Parti döneminde kürtaj tartışmaları 2002-2012
Discourses on controlling of women body and abortion debates in AKP government 2002-2012
  1. Tez No: 361872
  2. Yazar: EDAGÜL TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın bedeni, politika, iktidar, denetim, nüfus, doğurganlık, üreme, kürtaj, hak, Women body, politics, power, control, population, fertility, reproduction, abortion, right
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kadın bedeninin toplumsal denetimi tarih boyunca çeşitli kanallar aracılığıyla sağlanmış ve bu doğrultuda kadınlığın kurgulanışı, toplumun ve devletin, üzerinde farklı söylemlerin ve pratiklerin uyguladığı, buna bağlı olarak da kontrol mekanizmalarının oluşturulduğu bir alan olarak karşımıza çıkmıştır. Devletler kadın cinselliğini ve doğurganlığını denetim altına almaya çalışırken, ya çıkarları doğrultusunda kadınları doğurganlığa teşvik etmiş ya da doğurmalarını engellemişlerdir. Bu çalışmanın amacı, kadın bedeninin dinsel, kültürel, ekonomik ve siyasi nedenler üzerinden hangi söylemler yoluyla denetlendiğinin genel olarak ortaya konulmasıdır. Bu çerçevede Türkiye'de Haziran 2012'de gündeme gelen kürtaj yasağı tartışmalarını nüfus politikaları üzerinden kadın bedeninin denetlenmesi temelinde ele alarak, cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak çeşitli dönemlere yayılan söylemlerdeki benzerliği ortaya koymaya çalışacağım.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, social control of women body has been provided through a variety of channels. Along with this line, the construction of the femininity has emerged as an area on which state and society have applied different discourses and practices and, accordingly, have formed various control mechanisms. While the states have been trying to take the control of women sexuality and fertility, they either have encouraged women fertility in accordance with their interests or have prevented their childbirth. The objective of this study is to present through which discourses women body is controlled over the religious, cultural, economic and political reasons. In this framework, I will try to discuss the abortion ban debates, which appeared on the agenda of Turkey in June 2012, on the basis of the control of women body over the population policies. Consequently, I will also try to demonstrate the similarities in the rhetoric which have spanned various periods starting from the first years of the republic.