A patriarchal assault on gender: Representation of women in Nigerian newspapers
Toplumsal cinsiyete ataerkil bir saldırı: Nijerya basınında kadının temsili
  1. Tez No: 378688
  2. Yazar: FAROUK MUSA ISA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ATABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet temsilleri, Suç haberleri, Kurbanlaştırma, Gender Representations, Crime News, Victimization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Nijerya basınında kadının sistematik bir biçimde negatif temsili yönetici sınıfın kadınların bedenini denetleme arzusunu tatmin etmek amacıyla ortaya çıkmış olan geleneksel prototipler ile belli bir uyum içinde işlemektedir. Bu çalışma, hegemonya ve feminist eleştirel yaklaşımlarından yola çıkarak Nijerya basınında yer alan suç haberlerinde kadının nasıl temsil edildiğini incelemektedir. Araştırma, bu temsillerde yerleşmiş olan gizli ideolojik anlamları ortaya çıkarabilmek ve gazete haberlerinde toplumsal iktidarın istimarının, egemenlik alanlarının ve eşitsizliğin nasıl sergilendiğini keşfedebilmek amacıyla Nijeryada en çok okunan iki tabloid gazetede 12 ay boyunca yer alan haberleri eleştirel bir bakış açısıyla analiz etmektedir. Araştırma bulguları Nijerya basınındaki haberlerin kadınlara karşı tutarlı bir biçimde olumsuzluk içerdiğini, kimi zaman ise düşmanca ve nefret içeren bir söylem taşıdığını ve kadınları suçlayıcı bir dille temsil ettiklerini göstermektedir. Bununla birlikte, inceleme sonuçları Nijerya basınının kadına yönelik eskiden beri gelen 'zayıf' ve 'kırılgan' gibi tanımlamaları değiştirme konusunda çok az bir ilerleme gösterdiğini, ve bunun yerine aslında varolan ataerkil algı ve yargıları pekiştirdiğini ortaya çıkarmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmada incelenen gazetelerdeki kurbanlaştırmaya ilişkin temsillerin büyük bir oranda kültürel basmakalıplara dayandığı gözlemlenmektedir. Kadının suç haberlerinde kurbanlaştırılmasına ilişkin söylemler ve çerçeveler kadını güçsüzleştirme, kadının kırılganlığını pekiştirme ve kadınlar arasında 'korku kültürü' yaratmaya yöneliktir, çünkü bu gazeteler kadının kurbanlaştırılmasındaki sorumluluğu kadını ezen toplumsal sisteme yüklemekten çok, bunu kadının bir suçu olarak görmektedir.
Özet (Çeviri)
The systematic negative media portrayals of women in Nigerian press are orchestrated by and work out according to the conventional archetypes of the ruling elites in order to quench their patriarchal obsessive desire to 'control the bodies' of the female folks. Drawing upon hegemonic approach and feminist critical theories, this study examines the ways in which Nigerian newspapers portray women in crime stories. To uncover the hidden ideological meanings embedded in these depictions and explore the way social power abuse, dominance, and inequality are enacted and reproduced in such newspapers, this research critically analyzed two most widely read Nigerian tabloids for the period of 12 months. The findings shows that the newspaper coverage in Nigeria has been consistently negative and, at times, hostile and hateful toward women accused of violent crimes. The study also found that the Nigerian press does little to challenge the age-old impressions of women as 'weak' and 'vulnerable', instead they actually reinforce these preexisting patriarchal perceptions. Finally, it's discovered that the newspapers analyzed in this study rely heavily on cultural stereotypes in their portrayal of victimization. Their formats of presenting victimization of women in crime stories are meant to disempower women, reify women's vulnerability, and promote the 'culture of fear' among them, because these newspapers attribute victimization of women to the victim's behavior rather than the social systems that may oppress women.