Psikolojik güçlendirme ve öğrenen organizasyon arasındaki ilişki ve bir araştırma
Relationship between psychological empowerment and learning organization and a research
- Tez No: 361873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Güçlendirme - Öğrenen Organizasyon, Psychological Empowerment - Learning Organization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Organizasyonlar varlıklarını sürdürebilmeleri için değişen dış çevreye uyum sağlamaları lazım. Bunu da sürekli öğrenme yolu ile gerçekleştirebilirler. Kendi çalışanlarına gereken öğrenme ortamını hazırlayan ve onların sürekli öğrenme isteğini artıran organizasyonlar rekabet avantajı elde etmeleri düşünülmektedir. Bu kapsamda, çalışanların psikolojik olarak güçlendirilmesi önem kazanır. Yönetim açısından psikolojik güçlendirme, organizasyonun daha rekabetçi olması için zorunlu bir yöntem haline gelmiştir. Psikolojik güçlendirme ile çalışan işi ile ilgili kendini sorumluluk sahibi olarak görmekte ve kararları kendi başına alabilmektedir. Kendini işin bir parçası olarak hissetmekte ve bu da örgütsel etkinliği arttırmaktadır. Buradan hareketle, bu araştırmada psikilojik güçlendirme ve boyutlarının öğrenen organizasyon ve öğrenen organizasyonun alt boyutları arasında bir ilişkinin var olup olmadığı araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizations have to follow-up the changes and have to be in a harmony with external environment to maintain its entity. And it can be done only if there is a perpetual learning. It's has been thought that those organization who has created the necessary items and perpetual learning environment for its personal and encourage them can have the advantage and the chance to compete with other competitors outside. In this scope, psychologically empowerment is very important. In terms of administration, empowering the staffs became an obligatory demand for getting the advantage in competitions. In psychological empowerment, the personal feels as a person in charge and make the decisions on its own. It makes the personal see him/herself as a part of the company and it increases organization's effectiveness. With the point mentioned above, this study aims to search the possible relationship between psychological empowerment and learning organization and between their sub dimensions.