Âlâ Dergi içinde muhafazakâr modern yaşam tarzının izini sürmek
Fallowing the trace of the conservative modern life style in Âlâ Magazine
- Tez No: 361898
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK CİNDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Moda, Muhafazakârlık, ModernleĢme, Ġslamcı kadın, Tüketim, Fashion, Conservatizm, Modernizm, Muslim Women, Consumption
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın esas noktasını; Türkiye'de modern örtülü kadın için üretilen ve toplumsal cinsiyet ayrımında kadın kimliğini ilk olarak muhafazakârlık kavramı üzerinden ele alan, ilk moda eksenli popüler muhafazakâr kadın dergisi olan Âlâ Dergi oluşturmaktadır. Araştırmamız değişen toplum yapısıyla birlikte, muhafazakâr kadının olmayı arzuladığı kategoriyi belirlemeye yardımcı olmak ve tesettür giyim anlayışının uğradığı değişimin, topluma sağladığı katkıyı bulmayı hedeflemesi açısından özgün bir çalışmadır. Âlâ Dergi'yi incelemekle, toplumda değişen muhafazakâr kadın yapısını, en başta moda ve beden üzerinden olmak üzere; ardından bu kategorideki kadınların toplumsal hayattaki yerlerini ve rollerini, değişen toplum algılarını açığa çıkarmak amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, modernleşen toplumda tesettürlü kadının modernleşme sürecine ilişkin yaşadığı değişim boyutunun ve örtülü kimliğinin kamusal alana yansıması, araştırmamızın temel eksenini teşkil edecektir. Araştırmamızın amacına paralel olarak; Âlâ Dergi üzerinden muhafazakâr modern kadın temsilinden hareketle, yeniden kurgulanan İslami yaşam biçimi pratiklerinin dinsellik ile kesişim noktalarını tespit etmek, yeni dinsellik sunumları konusunda toplumda değişen muhafazakâr kadın algısını ortaya koymak ve İslamcı kadın dergileri literatürüne katkı sağlamak hedeflenmektedir. Toplumsallaşma sürecinde önemli roller üstlenen kitle iletişim araçlarından biri olan Âlâ Dergi, toplumsal cinsiyet ayrımı açısından kadın kimliğinin modern değerler çerçevesinde temsili üzerinde durmaktadır. Araştırmada, seçili olan dergiler üzerinde yöntem olarak nitel analiz uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main point of this study is Ala Magazine, which is the first and popular conservative women magazine on the axis of fashion. Our research with the changing social structure, women's desire to be conservative to help determine the category and the changes undergone by the concept of veiling of clothing, finding its contribution to the society in terms of targeting is an original work. Journal for examining very good in society, changing the structure of conservative women, including first and foremost fashion and out of the body; then place it in the category of women and their role in social life, is intended to reveal the changing social perceptions. In this context, women wear the veil in modernizing societies lived on the process of modernization and change the size of the identity of covert reflected in the public domain, the axis will constitute the basis of our research. Parallel to the objectives of our research; Very good on the magazine conservative modern representation of women from the movement, reconstructed the Islamic way of life practices of piety the intersection to determine the new religiosity presentations in the community about the changing conservative woman's perception reveals and Islamist women's magazines in the literature is aimed to contribute. Important roles in the process of socialization is one of the mass media Alain Magazine, gender discrimination in terms of women's representation in the framework rests on modern. In the study, which is selected as the method of qualitative analysis was performed on magazines.