Dış ticaret işlemlerinin muhasebeleştirilmesi ve serbest bölge uygulaması
The recognition of foreign trade operations and free zone application
- Tez No: 361913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret İşlemleri, Serbest Bölgeler, Serbest Bölge Vergi Uygulamaları, Serbest Bölge Muhasebe Uygulamaları, Foreign Trade Operations, Free Zones, Tax Applications in Free Zones, Accounting Applications in Free Zones
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Ekonomide dışa açılma süreci ile birlikte, gelişmiş ülkeler artık yatırım ve üretimlerini sadece kendi ülkelerinde değil, aynı zamanda vergi yükümlülükleri yönünden avantajlı olan, sınai ve ticari faaliyetler açısından da daha geniş teşviklerin tanındığı ülkelerde yapmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Serbest Bölgelerde faaliyet gösteren üretim işletmelerinde meydana gelen yabancı paralı işlemlerin muhasebeleştirme esaslarını ortaya koymaktır. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde, esas olarak yabancı paralı işlemlerin karşılaşıldığı dış ticaret işlemleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, önce genel olarak Serbest Bölgeler, Türkiye'de Serbest Bölgelerin gelişimi, mevcut durumu ve Serbest Bölgeler ile ilgili yasal düzenlemelere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Serbest Bölge işletmelerinde özellik arz eden yabancı paralı işlemlerin muhasebeleştirme esaslarını ortaya koymak amacıyla, DESBAŞ Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren X Elektrik A.Ş.'nin ticari işlemlerine ilişkin örnek olaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the process of expand trade, developed countries have been investing and making productions not only in their own countries but also in the countries which are advantageous in terms of tax liability and industrial and commercial promotions are provided largely. The aim of this study is to present the recognation rudiments of foreign exchange operations occuring in the production business which is in service Free Zone of Turkey. For that reason, general information about foreign trade operations which are seen substantially in foreign exchange operations has been given in the first part of the study. The second part of the study includes firstly Free Zones, the development of Free Zones in Turkey and its current situation, legal reforms related to Free Zones in general. In the third part, the study gives place to a case concerning the trade operations of X Electricity Inc. operating in DESBAŞ Free Zone in order to put forth the recognation rudiments of foreign exchange operations which have qualifications in Free Zone Entities.