Bartın yöresinden derlenmiş atasözleri ile deyimlerin tematik açıdan değerlendirilmesi
Thematic assessment of idioms and proverbs which are collected from Bartın and its surroundings
- Tez No: 361914
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Atasözü, deyim, Bartın, tematik sınıflandırma, halk kültürü, Proverbs, idiom, Bartın, thematic categorization, public culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
“Bartın Yöresinden Derlenmiş Atasözleri İle Deyimlerin Tematik Açıdan Değerlendirilmesi”başlıklı çalışmamız, Bartın il sınırları içinde yer alan merkez ilçe, ilçeler, kasabalar ve köylerde halk dilindeki atasözü ve deyimlerin tematik açıdan derlenerek incelenmesinden oluşmaktadır. Her dilde atasözleri ve deyimler vardır. Toplum bilimi, ruh bilimi, eğitim bilimi, ekonomi, felsefe, tarih, ahlâk, folklor gibi birçok konuları ilgilendiren ve birçok yönden inceleme konusu olmaya değer olan bu millî söz varlıkları deyiş güzelliği, anlatım gücü, kavram zenginliği bakımından çok önemli dil yapılarıdır. Dilde yaşayan unsurların başında gelen atasözü ve deyimler, kullanıldığı bölgenin özelliklerini gerek ses gerekse kelime değişimleri olarak göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Our work which is called“Thematic Assessment of Idioms and Proverbs Which are Collected from Bartın and its Neighbourhood”is formed by thematic analysing of idioms and proverbs in public language in Bartın and its surroundings. All languages have idioms and proverbs. These ethnic phrases are concerned with social science, psychology, pedagogy, economy, philosophy, history, customs, folklore and etc. They are worth studying about and very important language structures for beauty of speech, power of expression and richness of concept. Idioms and proverbs show the character of its own region as exchange of sound and word.