Çalışan annelerde başa çıkma stratejilerinin iş-aile çatışması üzerindeki etkileri: Zonguldak örneği
The effects of coping strategies on work-family conflict among working mothers: the case of Zonguldak
- Tez No: 361916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FERDA ÇAKMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ĠĢ-Aile ÇatıĢması, Aile-ĠĢ ÇatıĢması, BaĢa Çıkma Stratejileri, ÇalıĢan Anneler, Zonguldak, Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Coping Strategies, Working Mothers, Zonguldak
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
1980'lerden bugüne, kadınların toplam işgücü içindeki oranının yükselişi, çift kazançlı ailelerin, kadın girişimcilerin ve çalışan annelerin sayısının artışı gibi birtakım gelişmelerin doğan bir sonucu olarak dünya genelinde kadın çalışanların toplam işgücü içindeki oranı yükselmektedir. Geçmişten günümüze doğru gelindiğinde, istatistiksel veriler ülkemiz açısından çalışan kadın sayısındaki düşüş trendi olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, çalışan annelerin emeğini arz etme noktasında karşılaştığı sorunlardan biri olarak değerlendirilen iş-aile ve aile-iş çatışmalarını başa çıkma stratejileri aracılığıyla ne denli etkili yönetebildiğini incelemekte ve söz konusu çatışmanın daha etkin yönetimi için uygun öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Problem-odaklı, duygu-odaklı ve fonksiyonel olmayan başa çıkma stratejileri şeklinde üçlü bir sınıflandırmadan faydalanılarak adı geçen strateji türleri ile iş-aile çatışması ve aile-iş çatışması arasındaki ilişkilerin incelenmesinde regresyon analizi tercih edilmiştir. Çocuğu/çocukları okul öncesi eğitimden orta öğretime çeşitli düzeylerde eğitim gören çalışan annelerin oluşturduğu 326 kişilik bir örneklem grubu aracılığıyla gerçekleştirilen analizler, özellikle örgütsel ve toplumsal bazda, çalışan annelerin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Developments like the increase in numbers of duel-earner coules, woman entrepreneurs and working mothers since 1980's appear as the factors boosting the ratio of working women in labor force. Notwithstanding these developments, the extant statistical data reveal the downtrend in the number of working women in terms of our country. This study examines how effectively work-family and family-work conflicts are managed by working mothers through the coping strategies and aims at offering suggestions for more effective management methods of work-family and family- work conflicts. Coping strategies are classified into problem-focused, emotion-focused and non-functional categories. Regression analysis has been preferred to search the relations between work-family conflict, family-work conflict and aforementioned coping strategies. The analyses have been conducted through a sample of 326 working mothers whose children receiving education from a pre-school institution, primary school, secondary school or high school. The results of these analyses indicate that working mothers need more support on organizational and social basis.