Ekonomik özgürlükler üzerine karşılaştırmalı analiz
Comparative analysis of economic freedom
  1. Tez No: 361915
  2. Yazar: SEVİL GEMRİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SARIBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Özgürlük, Kurumsal Ġktisat, En Küçük Kareler Yöntemi, Regresyon Analizi, Economic Freedom, Organizational Economics, The Method of Least Squares, Regression Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Özgürlük bir toplumda yaşayan bireylerin en temel değerlerinden birisidir. Çeşitli özgürlük türleri olmakla birlikte ekonomik özgürlük türü daha büyük bir önem teşkil etmektedir. Bireylerin ve toplumların daha fazla refaha ulaşabilmelerinde en temel faktör ekonomik açıdan özgür olmalarıdır. Gelişmiş ülkelerin başarılı olmalarının arkasında da ekonomik özgürlükler alanında göstermiş oldukları gelişmeler yatmaktadır. Ekonomik özgürlük gibi bireylerin ekonomik, politik ve sosyal alanlarda haklarının teminini sağlayan unsurların ülkelerin kurumsal yapılarının değişiminde ve gelişmesinde önemli rol oynaması ve kurumsal yapının toplum yaşamını etkileyen önemli bir unsur olarak düşünülmesi kurumsal yapının ekonomik özgürlük bağlamında incelenmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada ülkeler beş kategoriye ayrılarak ekonomik özgürlük durumları incelenmiş ve bunlar en küçük kareler yöntemi kullanılarak doğrusal regresyon analizi yardımıyla test edilmiştir. Analiz 117 ülke üzerinde yapılarak, ülkelere ilişkin veriler Heritage Foundation'ın resmi internet sitesinden elde edilmiştir. İstatistiki modelin test edilmesinde EViews 7.1 ve SPSS 15.0 programlarından yararlanılmıştır. Yapılan çalışmada, ülkelerin kurumsal yapılarının ve gelişmişlik düzeylerinin ekonomik özgürlüklerini etkilediği ve İslami ülkelerin en az özgürlük düzeyine sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Freedom is one the fundamental values of individuals living in a society. Among the various types of freedom, economic freedom has an utmost importance. The main feature for the general welfare of individuals and societies is that they are economically free. The reason lies beneath the welfare of developed countries is that of improvements in their economy. As the basic elements, such as economic freedom providing the grounds for economic, political and social rights of individuals have an important role in changing and developing the national organizational structures and the organizational structure being thought as effective on social life, the organizational structure has to be analyzed from the point of economic freedom. In this study, having categorized countries into five groups, their states of economic freedom were investigated and tested by linear regression analysis using the method of least squares. The data of 117 countries analyzed were obtained from the official web page of Heritage Foundation. EViews 7.1 and SPSS 15.0 were used for the statistical analysis and test. As a result, it has been determined that the organizational structures and the level of economic developments affect the national economic freedom, and Muslim counties have the lowest level of economic freedom.