Emperyalizmin bir kolu olarak oryantalizmin Hindistan'daki İngiliz yönetimi tarafından uygulanışı
Orientalism, as an arm of imperialism, implemented by the British administration in India
- Tez No: 361980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BÜLENT ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Doğu-Batı, Hindistan, İngiltere, Orientalism, East-West, India, England
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Akademik bir disiplin olarak ele alınan Oryantalizm, ortaya çıkışından bu yana çeşitli evrelerden geçerek emperyalizmin işlevsel kurumlarından birisi haline gelmiştir. Kilise kontrolünde misyonerlik faaliyetleri çerçevesinde ortaya çıkan Oryantalizm, kültürel olarak belirgin sınırlarla birbirinden ayrılan iki dünya algılaması sonucunda söylemsel kalıplar vasıtasıyla Batı'nın üstünlüğünü vurgulayan bir düşünce biçimine dönüşmüştür. Filolojiden antropolojiye birçok akademik disiplini içinde barındıran Oryantalizm topyekûn bir Doğu imajı yaratmıştır. Doğu'nun zenginliklerini elde etmek isteyen emperyal güçlerin askeri ve siyasal egemenliğin yanı sıra kültürel olarak da egemen olma girişimlerinde bir araç olarak kullanılan Oryantalizm, Hindistan'daki İngiliz yönetimince uygulanmış ve İngilizlerin görece uzun bir dönem boyunca bu coğrafyaya hâkim olmalarında başlıca etmenlerden birisi olmuştur. 19. yüzyıla kadar İngilizler, Hint kültürünün araştırılması sonucunda elde edilen bilgiler çerçevesinde yönetim sürdürmüşler ve Hindistan'da bir sömürge imparatorluğu kurmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Orientalism, as an academic discipline, from the beginning of occurance in literatüre to today passing several phases has become an imperialism's functional establishment. Orientalism occured as missionary activities which had been controlled by church supervision, turned into implementing the West's excellence two different kind of perception of the world. From Filology to Anthropology in as many academic discipline which contain hundred percent image of East was created. The imperial powers not only wish to obtain all prosperity of East but also wish to gain culturally sovereign as remarked as an attempt whose trump was Orientalism acted by England in India had been one of the reasons of England's relatively long domination in this geography. Until the beginning of the 19th century, England had governed this area according to the researches about the Indian culture and then they established their colonial empire.