Gastronomi turizminin Çanakkale turizmine katkısı
The contribution of gastronomic tourism to Çanakkale tourism
- Tez No: 361990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY BUCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Yerel Mutfak, Yöresel Yemekler, Çanakkale, Gastronomy, Gastronomy Tourism, Local Cuisine, Local Dishes, Çanakkale
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsanlığın var olduğundan bu yana yeme içme temel ihtiyaçlardandır. Bu ihtiyaç insanlığın gelişmesine, medeniyetler oluşturmasına öncülük etmiştir. İnsanın haz duygusundan hareketle daha iyiye ulaşma çabası yeme içme kültüründe de etkisini göstermiştir. İyi bir yemeğin hazırlanmasından, pişirilip tüketilmesine kadar tüm süreçleri kapsayan gastronomi turizmi; sosyal, ekonomik, ideolojik ve kültürel tüm unsurlarla birlikte değerlendirilir. Turizm destinasyonları içerisinde birincil çekim unsuru olarak belirleyici olmasa da turistin yeme içme ihtiyacının bir destinasyonun tat, koku, gizem ve haz gibi kültürel unsurlarıyla tatmin edilmesi gastronomi turizmi ile sağlanır. Çanakkale; kültür turizmi, gastronomi turizmi, doğa turizmi, kıyı turizmi, termal turizm, su sporları ve su altı dalış turizmi gibi farklı turizm çeşitleri ile yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Bu çalışma, gastronomi turizm potansiyeli yüksek olan Çanakkale'de yöresel yemek kültürünün turistik ürün olarak ortaya çıkarılmasının, Çanakkale turizmine sağlayacağı katkıyı ölçmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi uygulanan çalışmada yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak, Çanakkale'de turizm politikası üretenler ve hizmet sağlayıcıların görüşlerine başvurulmuştur. Yarı yapılandırılmış sorularla elde edilen veriler NVIVO 10 paket programda analiz edilmiş ve bulgulardan yola çıkarak öneriler ve model geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Eating drinking is one of the basic needs since the existence of humanity. This need has led humanity do develop, and create civilizations. The effort of reaching the better, based on the pleasure feeling of human, has also affected the culture of eating-drinking. Gastronomy tourism is considered with social, economic, ideological and cultural factors, which includes all the phases starting from preparing a good meal followed by cooking and consuming it. Although eating drinking is not the primary attraction factor in the tourism destinations, the eating drinking needs of the tourist along with the cultural elements such as taste, smell, mystery and pleasure feelings are met and provided by gastronomy tourism. Çanakkale attracts attention of many local and foreign tourists with various tourism activities like culture tourism, gastronomy tourism, eco-tourism, coastal tourism, thermal tourism, water sports and diving tourism. The aim of this study is measuring the expected contribution of revealing traditional food culture as a touristic product to Tourism of Çanakkale, where the gastronomy tourism potential is pretty high. Some face to face interviews are conducted with the tourism policy-makers and service providers in Çanakkale to get their opinions as part of the study, in which the qualitative research method is implemented. The data obtained through semi-structured questionnaire were analyzed in the NVIVO 10 packet software and some recommendations and the model have been developed based on the findings of the analysis.