A Semiotical approach to analyze connoted values in advertising photography
Reklam fotorafçılığında yananlam değerlerinin çözümlenmesi için göstergebilimsel bir yaklaşım
- Tez No: 36207
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEZİH ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Reklam Fotoğrafçılığı, Göstergebilim. ıv, Advertising, Advertising Photography, Semiotics. Ill
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET REKLAM FOTO?RAFÇILI?INDA YANANLAM DE?ERLERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ İÇİN GÖSTERGEBİLİMSEL BİR YAKLAŞIM Osman Sezgi Grafik Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nezih Erdoğan Şubat, 1994 Bu çalışmanın amacı, reklam fotoğraflarının çözümlenmesinde kullanılacak göstergebilimsel bir çerçeve oluşturmaktır. Bu bağlamda, ilk olarak reklam fotoğrafçılığının dili ve göstergeleri tanımlanmıştır. Ayrıca, tüketim toplumunun bir iletişim mecrası olan reklam fotoğrafçılığının kodları ve iletileri arasındaki ilişki eleştirel olarak çözümlenmektedir. Daha sonra, reklamların fotoğraf ik imgelerindeki anlam katmanları tartışılmaktadır. Son olarak reklam fotoğraf çılığmdaki sözbilimsel biçimler saptanmıştır. Bu tezin üçüncü bölümü Renault ve Tofaş'dan seçilen otomobil reklamlarının çözümlemelerini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SEMIOTICAL APPROACH TO ANALYZE CONNOTED VALUES IN ADVERTISING PHOTOGRAPHY Osman Sezgi M.F.A. in Graphical Arts Supervisor: Assoc. Prof. Nezih Erdoğan February, 1994 The aim of this study is to establish a semiotical framework to analyze advertising photographs. In this context, first, the language and signs of advertising photography have been defined. Furthermore, relationships between codes and messages are critically analyzed in advertising photography that is a communication medium of consumer society. Later on, levels of the meaning in photographic images of advertisements are discussed. Lastly, rhetorical figures in advertising photography have been set. Chapter Three of this thesis represents an analysis of automobile advertisements selected from Renault and Tofaş.