Kerkük tarihi (1525-1923)
Kerkuk history ( 1525-1923)
- Tez No: 362398
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER BAYATLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Kerkuk, Turkmen, lraq, Ottoman, Mosul
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
Türkler Orta Asya' dan çıkarak dünyanın döt kıtasında varlıklarını korumaya çalışmışlar bunu yaparken dünya siyasetinde önemli bir role sahip olmuşlardır. 1299 yılında O s manlı Beyliğinin kurulmasıyla birlikte Anadoluda Suriye ve Irak bölgelerinde yaşayan Türkmenlerin kaderi değişti . Osmanlı Devleti batıda ve doğuda önemli topraklara sahip olmuştur. Yavuz Sultan Selim döneminde doğuda ilerleme sağ lanılmı ş tır, Kerkük bölgesi kontrol altına alınmış, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Irakeyn Seferi sonucunda bölge tamam en Osmanlt hakimiyetine geçmiştir. Kerkük'ün nüfusunun çoğunluğu Türkmenlerden oluşur, Kerkük bölgesi yer altı zenginlikleri bakımından da zengindir, O smanlı Devleti I. Dünya savaşına girmesiyle birlikte İtil af devletleri Kerkük bölgesini işgal etmişlerdir. Kurtuluş savaş ını başarıyla kazanmam ız sonucu toplanan Lozan konferans ında Kerkük meselesi çözüme kavuşturulmak istenmiş, ancak bunu isteyen sadece Türk tarafı olmuş , İngiltere buna yanaşmamıştır. Bunun sonucunda Kerkük bölgesi çözüme kavuşmadan elimizden çıkmış, İngiliz sömürgesi altında yaşamayı kabul eden Irak, Kerkük'te yaşayan Türkmenleri İngiliz politikaları doğrultu sunda baskı altı da tutmuştur. Anahtar Kelirneler:Kerkük, Türkmen,Irak,Osmanlı,Musul
Özet (Çeviri)
Turks, who came from Middle Asia, tried to live four continents and had an important role in the world policy. And the Turkmens, wich have been living in Anatolian and Syrian regions, splitted in to different clans and had great power in their hands. When Ottoman State wasestablished, the destinity of Turkrnens, who were living in Anatolian, Syrian and Iraqian regions, was changed. Ottoman Empire had important lands in the east and west. In the period of Yavuz Sultan Selim, Ottomans controlled Kerkuk region in the east and the region was gotten under control of Ottomans as a result oflrakein W ar in the period of Suleyman the Great. Majority of Kerkuk population consisits of Turkmens. Turkınens could protect their national culture thenks to equitable and tolerant Ottoman administration. Kerkuk is very important with his underground richness, as far as oil. On the other hand, the region always has been attracting attention of emperial states. Forceful states of the Union occupied the Kerkuk region, when the Ottoman Empire joined the World War. As a result of the Turkish War of Independence, the Kerkuk question was tried to solve in the Lozan Conference, but only the Turkish side really tried for this, the Union side, especially England didn't want this. On the other hand, as the questions inside the state, Turkish Republic couldn't get Kerkuk under his control. Iraqi, wich accepted to live as a colony of England, has always been keeping Turkmens under pressure, according to english policy.