Huzurevinde veya kendi evinde yaşayan yaşlıların günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi
Peace house or your house elderly living in the evaluation of daily life activities
- Tez No: 362461
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: elderly, activities of daily living, nursing home
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETTürkiye'de tüm dünyada olduğu gibi yaşlı nüfus giderek artmaktadır, yaşlılık henüz ülkemizde toplumsal bir sorun haline gelmemiştir. Büyük kentlerimizde yaşlı hizmetleri denildiğinde ilk akla gelen huzurevleridir, ancak türk insanının geleneksel anlayışlarından dolayı yaşlıların bakımevleri yurt dışına göre biraz daha arka plana itıilmiştir. Bizde bundan yola çıkarak huzurevinde ve kendi evinde yaşayan yaşlıların günlük yaşam aktivitelerini değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmamızda 100 yaşlı olgu değerlendirildi. Yaşlılar huzurevinde yaşayanlar ve evinde yaşanlar olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Edirne Huzurevi'nde yaşayan 43 yaşlı ve Edirne Şükrü Paşa Aile Hekimliği Merkezi'ne başvuranlar ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon servisinde yatmakta olan 57 kişi incelendi. Olguların demografik özellikleri, ekonomik, sağlık ve sosyal durumları tarafımızdan oluşturulan anket formu ile değerlendirildi. Günlük yaşam aktiviteleri için Barthel İndeksi, yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi için de Nottingham Sağlık Profili kullanıldı ve her iki grubun değerleri karşılaştırıldı.Çalışmaya katılan olguların ekonomik, sağlık ve sosyal durumları incelendiğinde her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Yaşam kalitesine bakıldığında her iki grup Nottingham Sağlık Profili'nin ağrı, fiziksel aktivite, yorgunluk, emosyonel reaksiyonlar ve sosyalizasyon alt grubu açısından istatistiksel olarak fark saptanmazken (p>005), uyku alt kategori değerlendirildiğinde Huzurevinde yaşayanların uyku kalitesinin daha iyi olduğu gözlendi (p0.05). Barthel indeksinin alt parametrelerinden kendine bakım ve tuvalet bakımında ise iki grup arasında istatistiksel anlamda bir fark saptandı.
Özet (Çeviri)
PEACE HOUSE OR YOUR HOUSE ELDERLY LIVING IN THE EVALUATION OF DAILY LIFE ACTIVITIESSUMMARYTurkey, as well as the elderly population is increasing all over the world, old age has not yet become a social problem in our country. Services to the elderly homes for the elderly that come to mind is the first large cities which name is nursing home, but because it sees the elderly and nursing homes the traditional Turkish people abroad have been taken a bit more into the background. Based on this we own the house of the elderly living in nursing homes, and to evaluate activities of daily living.We evaluated 100 elderly patients. Elderly nursing home residents and home happened to be divided into 2 groups.Nursing Home aged 43 living in Edirne Sukru Pasa and the Edirne Trakya University Medical Faculty Hospital Family Medicine Center, applicants with physical therapy and rehabilitation service, 57 people were hospitalized. Demographic characteristics, economic, health and social conditions created by the questionnaire were evaluated.Barhel Index for Activities of daily living, quality of life in the Nothingam Health Profile was used to evaluate and both groups compared.Patients in the study of economic, health and social status between the two groups examined, no statistically significant difference (p>0.05).Looking at the quality of life in both groups Nothingam Health Profile pain, physical activity, fatigue, emotional reactions and socialization in terms of sub-group there were no statistically significant difference (P>005), nursing home residents sleep better quality of sleep is considered sub-category was observed (p0.05)Living in their own homes and those living in nursing homes, according to the study result does our elders as the activities of daily living were found to be similar to each other.?