Türkiye de özelleştirme uygulamalarında uluslararası doğrudan yatırımların yeri ve etkileri
  1. Tez No: 362643
  2. Yazar: HÜSEYİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: özelleĢtirme, yabancı yatırım, sektörler, etkileri, privatization and foreign investment, sectors, effects
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dünyada özellikle 1980‟li yıllarda, ülkemizde ise 24 Ocak 1980 reform program ile beraber baĢlayıp günümüze kadar uzanan liberalleĢme sürecinde önemli sonuçlarından birisi özelleĢtirme olmuĢtur. ÖzelleĢtirme ile de küreselleĢme sürecinin en hızlı geliĢme kaydeden doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından daha fazla pay almak amaçlanmıĢtır. Bu çalıĢmanın amacı, Türkiye‟de doğrudan yabancı sermaye ve özelleĢtirme arasındaki iliĢkileri araĢtırmaktır. Bu araĢtırma, 1986-2013 arasındaki zaman dilimi için gerçekleĢtirilmektedir. Yapılan çalıĢmalar sonucunda, özelleĢtirmenin tarihçesi ile özelleĢtirme uygulamaları sonucu ülkemize gelen yabancı sermayenin bölgeleri, sektörleri ve miktarı üzerine değerlendirmeler yapılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
In the 1980s, especially in the world, our country, starting with the January 24, 1980 to present the reform program extending liberalization, privatization has been one of the important results. Customizing with the rapid development of the globalization process that saves a greater share of foreign direct investment was intended to take. The aim of this study in Turkey to investigate the relationship between foreign direct investment and privatization is. This research is carried out for the period between 1986-2013. As a result of the study, the results of privatization privatization practices with history of foreign investment in our country's regions, sectors and evaluations are made on the amount of