Bazı vitaminlerin kapiler zon elektroforez ile incelenmesi
the determination of certain vitamins by capilarry zone electrophoresis
- Tez No: 362908
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Thiamine, riboflavine, pyridoxine ascorbic acid, determination of vitamins, capillary electrophoresis
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
Farmasötik preperatlarda ve besinlerde tiamin, riboflavin, piridoksin ve askorbik asitin analizi için kapiler zon elektroforez kullanılarak bir elektroforez tekniği geliştirilmiştir. 60 cm efektif uzunluğu olan ergitilmiş silika kapiler için optimum koşulların 25 kV ve maksimum 200 A olduğu bulunmuştur. Tampon sistemi olarak 20 mM borat tamponu kullanılmıştır. Bu koşullarda tiamin, riboflavin, piridoksin ve askorbik asit göç hızları sırasıyla 3.9, 6.8, 8.2, 9.7 bulunmuştur. Bu çalışmayla vitaminlerin beklenenin üzerinde bir kolaylık ve duyarlılıkla analizinin yapılabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar keliıneler:Tiamin, riboflavin, piridoksin, askorbik asit, vitamin tayini, kapİler elektroforez.
Özet (Çeviri)
A capillary electrophoresis (CE) technique was developed employing capillary zone electrophoresis (CZE) for analysis of thiamine, riboflavine, pyridoxine and ascorbik acid in pharmaceutical preparations and foods. Optimum conditions w ere found to be 25 k V applying voltage and 200 ~A maximum curent for the effective length of 60 cm fused silica capillary. The buffer system w as 20 mM borate at pH:8. The migrations times of thiamine, riboflavine, pyridoxine and ascorbic acid were 3.9, 6.8, 8.2, 9.7, respectively in these conditions. lt can be concluded that the metod progressed with this study is a practical and sensitive for the analysis of the vitamins mentioned above.