Mobil enerji santrallerinde performans analizi ve birim maliyet
Performance analysi̇s of mobil power plants
- Tez No: 362935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Verim, Birim Maliyet ve Performan A, nalizi, Output, Unit Cost and Performance Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde enerji açığınm kapatılması amacı ile kurulmuş ve tartışma konusu olmuş mobil santralierin nasıl ortaya çıktığı, özelleşti~e modellerindeki yeri, kuruluş amaçlarmm n~ler olduğu, bu tip enerji santrallerinirl yapısı, işleyişi ve performans aı,ıalizi gibi konular üzerinde duruhnaktadır. Bu analizler sonucunda santral içi üniteterin birinı yakıt tü,ketiınleri, yakit tüketiminin birim enerji maliyeti üzerindeki etkileri ve bu tüketimin düşü.rülebilmesi için yapılinası gereken çalışmalar aiılatılınaktadır. Özellikle mobil enerji santrannde verim ve birim enerji maliyet formülleriniı;ı ' ' nasıl çıka~ldığı ve çıkanlan bu fo~üUerin faaliyette olan bir enerji santrali üzerindeki uygulamalan, yapılan uygulama sonucunda elde edilen verilerin nasıl tablolaştınldığı, elde edilen bu verilerin diğer eneıji üret~ modellerinden alınan verilerle karşılaştınlması, üretilen enerji birim fiyatının ülke enerji birim fiyatı ile karşılaştınlarak elde edilen -bu değerlerin ülke enerji birim fiyatı üzerindeki etkileri incelenm ektedir. Bu çalışma sonucunda, mobil elektrik enerjisi üretim santrallerinin ülke enerji sistemi içerisinde daha verimli ve de daha etkin çalıştınlabilıne yöntemleri üzerinde durulmakta, önümüzdeki dönemlerde mobil, santrallerden daha farklı şekillerde yararlanabilme yöntemleri anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this Project give us som'f information about the mobil po.,.er plants which are set up because of production of elıergy. These power plants help for the completion of energy which is needed, and als~ there are some ~nteresting expbmation a~aut these mobil power plants. I am going to explain how they are creaded. My studying teli us what is the main duty for the building of them. I am going to explaüı some information 1 .about the mobil power plants. The structure, function and performance analysis are some of them. At the resnit of analysis; I am going to explain the exhaustion of ,the unit fuel aıt the unity of power plants, what is the etfect of the fuel exhaution on the coşt of the unit energy and also I am going to explain what is the way for decreasing these exhaustion and give some information to understant this subject easily. At first; the out put at the mobil power plan ts w hat are the formules of the cost of the unİt energy, and 'then the applications of these formules on ~he power plan ts which have been already working will J.le explained. As aresnit of these practises, how we can table these datas and I comparison of these datas with anothet datas lfhich have been takım by the models of the energy pi'oductive be explained. The comparison of the unit cost of the energy with the unit cost of the energy in our cou~tcy and the influences of these values on the unit cost of the energy in o ur country are being researched As a result of this studying; more information wiU be given about these mobil power plants to study more efficiently and more productive in the energy system of our country. Also at this Project how these power plants can be used more efficiently at the present will be explained.