Sodyum feldispat atıklarının çinko esaslı yumuşak porselen sırlarında değerlendirilmesi
Utilization of sodium feldspar wastes in zinc based soft porcelain crystalline glazes
  1. Tez No: 362934
  2. Yazar: YURDA GÜNSAL YEŞİLBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Albite, Wastes, Zinc crystal glazes, Utilization
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çahşmada Aydın Çine yöresinde çıkanlan sodyum feldispat cevherinin (albit) triyaj yöntemi ile· aynlan, yüksek miktarda rotil içerikli atığının yumuşak porselen kristaün sırlannda kullanım imkanlan araştınlınıştır. İlgili malzemenin sır bileşimleri içindeki feldispatın bir kısmının yerini alınası duromunda orijinal sır pişirim sıcaklığı 1280 °C'den 1250 °C'ye düşürülmüştür. Aynca, ·modifiye edilen sır bileşimlerinde çeşitli renklendirici elemanlar kullanılması duromunda atık ilavesinin sırlann kristalleşme davranışlannı nasıl etkilediği de incelenmiştir. Bütün denenen sırlarda aynı ısıl işlem çevrimleri uygulanmış ve oluşan kristal faziann karakterizasyonlan x-ışını difraksiyonu (XRD), taramah elektron mikroskopu (SEM) ve enerji saçıhmh x-ışını spektroskopisi (EDX) teknikleri kullanılara~ gerçekleştirilmiştir. Sonuçta düz yumuşak porselen bünye yüzeylerinde bu atık malzemenin sır elemanı olarak ilginç renk ve doku dağıhmlanna sebebiyet vererek değerlendirilebildiği görülmüştür. Anahtar Keümeler: Albit, Atık, Çinko kristal sırlan, Değerlendirme
Özet (Çeviri)
In this study, the usage possibility of the albite tıiage wastes, which posses high level of rutile, zinc containing soft porcelain glazes was investigated. When used as a replacement material of feldspar in crystal glazes, glaze maturing temperature decreased from 1280 °C to 1250 °C. In case of adding some coloring agents in glaze compositions, the effects of triage wastes on crystallization behaviour have also been search ed. • The same heat treatment eyefes were applied to an glazes studied throughout the current work and to characterize newly formed crystal phases x-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM) and energy dispersive x-ray spectrometer (EDX) techniques were employed. As a result, it was seen that this waste material leads to interesting color variations and texture in zinc containing soft porcelain glazes suggesting its utilization in this type of glazes.